Από το Blogger.








.

Ανεκμετάλλευτες ακόμα οι δυνατότητες των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας



Ανεξερεύνητες είναι ακόμη οι δυνατότητες των χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα προκειμένου να λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης επισκεπτών, τονώνοντας τους ορεινούς προορισμούς. Η μικρή χιονοδρομική περίοδος και η εξάρτησή της από την εσωτερική αγορά που έχει πληγεί από την κρίση δεν αφήνουν περιθώρια για την οικονομική τους ευρωστία. Ζητούμενο αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας τους σε εναλλακτικές δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες, προσελκύοντας τουρίστες αλλά και αυξάνοντας την κερδοφορία τους σε περίοδο που τα λειτουργικά κόστη είναι χαμηλά. 

Αράχοβα: υψηλό επίπεδο υποδομών
Η γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα (περίπου 180 χλμ.), το υψηλό επίπεδο των υποδομών, οι μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, οι επιλογές διασκέδασης που προσφέρει ο προορισμός και το φαγητό που διατηρεί τα παραδοσιακά στοιχεία λειτουργούν ως τονωτική ένεση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και στην Αράχοβα.

Αll inclusive σκι στα Καλάβρυτα
Περίπου 20.000 εισιτήρια και συνολικά 50.000 επισκέπτες δέχθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου. 
Η αύξηση των μονοήμερων αποδράσεων με τα χιονολεωφορεία (Snowbus Kalavrita) από Αθήνα (κατά 20%), Πάτρα, Καλαμάτα και Τρίπολη είναι σημαντική. Η μεταφορά κοστίζει 15 ευρώ το άτομο, με επιστροφή, καθώς χρηματοδοτείται από το χιονοδρομικό που προσφέρει εκπτώσεις (40% έκπτωση στα εισιτήρια το Σαββατοκύριακο, 40% στην ενοικίαση εξοπλισμού, 50% στο φαγητό στο σαλέ και έκπτωση στα μαθήματα σκι και snowboard), με τιμές από 25 ευρώ για snow bus και ski pass. 

Εκπαιδευτικό κέντρο στη Ζήρεια
Περίπου 3.000 επισκέπτες δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία. Στο κέντρο, που απέχει 150 χλμ. από την Αθήνα, υπάρχουν δύο μικρές πίστες και λειτουργεί μικρό εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά και αρχαρίους, που βρίσκει απήχηση σε σχολεία και οικογένειες, ενώ στην παγωμένη λίμνη γίνεται σκι αντοχής. Η ημερήσια κάρτα τις καθημερινές στοιχίζει πέντε ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 12 ευρώ με τον εξοπλισμό, ενώ ορισμένα ξενοδοχεία στα Τρίκαλα Κορινθίας έχουν υιοθετήσει πακέτα διαμονής με χρήση του χιονοδρομικού, που διαμορφώνονται στα 60 ευρώ την ημέρα.

Τρία - Πέντε Πηγάδια Νάουσας 
«Υπάρχουν τρόποι το χιονοδροµικό να είναι πιο κερδοφόρο το καλοκαίρι απ' ό,τι το χειµώνα» τονίζει ο υπεύθυνος λειτουργίας του χιονοδροµικού κέντρου Τρία - Πέντε Πηγάδια Αλέξανδρος Νουλίκας. Το καλοκαίρι το χιονοδροµικό χρησιµοποιείται ως προπονητικό κέντρο για οµάδες ποδοσφαίρου, καθώς περιλαµβάνει γήπεδο και ξενοδοχείο, αλλά και για ποδηλασία downhill. «Τα λειτουργικά έξοδα το καλοκαίρι είναι πολύ λιγότερα» εξηγεί και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες που µπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως αγώνες ορειβασίας και αναρριχητικά πεδία, συµβάλλοντας σηµαντικά στα έσοδα.
Στα Τρία - Πέντε Πηγάδια καταγράφεται αύξηση στις αυθημερόν προσελεύσεις, κυρίως με ski bus, λόγω του μειωμένου κόστους. Τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, με την πληρότητα να φθάνει σε ποσοστό 70% - 80%, ωστόσο η κίνηση φθίνει μετά το Δεκέμβριο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
Την πρόταση να εξελιχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σε κέντρο εναλλακτικών μορφών τουρισμού επαναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης και προσθέτει ότι  θα μπορούσε να λειτουργήσει σχολή εκπαίδευσης συνοδών βουνού, αλλά και περιβαλλοντικό κέντρο.
Στο κέντρο πέρσι το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν αγώνες motocross, ενώ εφέτος σχεδιάζεται να γίνει αγώνας ποδηλασίας downhill.
Το 2012 έκοψε 7.000 εισιτήρια και δέχθηκε περίπου 15.000 επισκέπτες, ενώ τη φετινή χρονιά η κίνησή του παρουσιάζει κάμψη κατά 30%.

Καϊμακτσαλάν
Σύμφωνα με τα στοιχεία του χιονοδρομικού κέντρου η κίνηση διαμορφώνεται καλύτερα από πέρσι, πράγμα που οφείλεται στις καλύτερες καιρικές συνθήκες και στις μειωμένες τιμές στα 10 ευρώ τις καθημερινές και 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, με επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Έδεσσας, καθώς και κάποιους Ρώσους που μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής. 

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013