Από το Blogger.








.

Προσφορές από τα ξενοδοχεία Χαλκιδικής, Πιερίας και Θάσου για το καλοκαίρι



Ενόψει καλοκαιριού ετοιμάζονται να «ρίξουν» στην αγορά δελεαστικές προσφορές, με στόχο να φέρουν πίσω τους "χαμένους", λόγω της οικονομικής κρίσης, Έλληνες πελάτες, οι ξενοδόχοι σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο.
«Από τις 15 Ιουνίου, αμέσως μόλις κλείσουν τα σχολεία, ξεκινάμε πρόγραμμα προβολής της Χαλκιδικής και προσέγγισης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω π.χ. πενθήμερων πακέτων, με ειδικές τιμές ή προσφορές. Οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή που θα λάβουν αυτά τα πακέτα θα ληφθούν πολύ σύντομα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, οι Έλληνες τουρίστες στη Χαλκιδική ήταν πολύ λίγοι. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «ενώ η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ξεπέρασε το 75%, μόλις το 10% αυτής αφορούσε σε κρατήσεις από Έλληνες». «Από τις 25 Μαΐου και μετά και βάσει των προκρατήσεων, οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία άνω των 80 δωματίων ξεπερνούν το 70% - 80%, με τους τουρίστες να προέρχονται κυρίως από ξένες αγορές, όπως Ρωσία και βαλκανικές χώρες. Άνοδο 6% - 7% βλέπουμε στους Γερμανούς, στους Ρώσους παρατηρούμε πολύ σημαντική άνοδο, που κυμαίνεται - ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου - μεταξύ 10% και 20%. Αυξημένες είναι και οι κρατήσεις από Τούρκους, για την περίοδο όμως μετά τις 15 Ιουνίου», σημείωσε ο κ. Τάσιος.
Στο 60%, σε σχέση με μόλις λίγα χρόνια πριν, ανέρχεται η μείωση του εσωτερικού τουρισμού στην Πιερία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Αφροδίτη Λέινα. Αντίθετα, στα περίπου 200 από τα 400 ξενοδοχεία της περιοχής, που λειτούργησαν για το Πάσχα, οι ξένοι τουρίστες ήταν σημαντικά αυξημένοι. «Υπολογίζαμε ότι, φέτος το Πάσχα, είχαμε περίπου 7.000 επισκέπτες, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να κυμαίνονται 30% - 100%. Οι αυξημένες πληρότητες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τα μεγάλα ξενοδοχεία, που προσφέρουν all-inclusive πακέτα οργανωμένων εκδρομών, ενώ οι χαμηλές τα μικρότερα, που υποδέχονται κυρίως μεμονωμένους Έλληνες τουρίστες», σημείωσε η κ. Λέινα.
Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στην Πιερία, η Ένωση Ξενοδόχων σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να οργανώσει πρόγραμμα προνομιακών τιμών, όπως και πέρσι. «Πέρσι είχαμε έρθει σε συμφωνία με περίπου το 1/4 των ξενοδοχείων της Πιερίας που είχαν διαθεσιμότητα, προκειμένου να προσφέρουμε προνομιακές τιμές σε Έλληνες τουρίστες, της τάξης των 40 ευρώ με πρωινό στα μονάστερα και 70 ευρώ με πρωϊνό στα τετράστερα. Φέτος θα κάνουμε το ίδιο πράγμα για την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου» επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
«Ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία και ένα πρώτο δείγμα για τη φετινή σεζόν ήταν η περίοδος του Πάσχα, όπου, παρότι σημειώθηκε συνολική αύξηση αφίξεων άνω του 20% με τις πληρότητες στα μεγάλα ξενοδοχεία να ξεπερνούν το 70%, μόνο ένας στους δέκα τουρίστες στη Θάσο ήταν Έλληνας», εξήγησε ο πρόεδρος της εκεί  Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Παπαδημητρίου. Όμως ό,τι η Θάσος έχει χάσει σε εσωτερικό τουρισμό, το έχει «κερδίσει» σε ξένους τουρίστες. «Φέτος το κλίμα είναι πολύ καλύτερο, έχει επικρατήσει ηρεμία και, με βάση τις προκρατήσεις, εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια άνοδο της τάξης του 20%», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Σημαντική άνοδος, της τάξης του 25%, αναμένεται στις διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από Τουρκία και Βαλκάνια.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 9 Μαΐου 2013