Από το Blogger.








.

Στον τουρισμό ποντάρουν πέντε κλάδοι για τη δική τους «Ανάσταση»



Τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό είναι άκρως ενθαρρυντικά και υπολογίζεται πως το 2013 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ με 17 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα που θα ανέλθουν σε 11 δισ. ευρώ, δίνοντας βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

1. Εστίαση
Το «φιλί της ζωής» σε πολλούς εστιάτορες, οι οποίοι έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την παρατεταμένη ύφεση και τον υψηλό ΦΠΑ (23%) αναμένεται να δώσει η άνοδος του τουρισμού κυρίως από το εξωτερικό. 
Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, ο τζίρος στην αγορά της εστίασης υποχωρεί κατά μέσο όρο με ρυθμούς άνω του 40%, ενώ οι απολύσεις προσωπικού και τα «λουκέτα» έχει πλέον γίνει καθημερινό φαινόμενο. 

2. Αλκοολούχα ποτά
Οι διακοπές για μια μεγάλη μερίδα ξένων τουριστών, κυρίως Βρετανών και Σκανδιναβών είναι συνδεδεμένες με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Σε αυτό εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι εταιρείες εμπορίας και διακίνησης αλκοόλ. 

3. Καπνικά
Με την κατανάλωση να υποχωρεί σε διψήφια ποσοστά και το λαθρεμπόριο να «οργιάζει», σύσσωμος ο κλάδος των καπνικών προϊόντων από τις καπνοβιομηχανίες και τους χονδρέμπορους μέχρι τα καπνοπωλεία και τα περίπτερα ποντάρει στον τουρισμό. Παρότι, οι τιμές των τσιγάρων και του καπνού έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα λόγω της φορολογίας, αρκετοί ξένοι τουρίστες - καπνιστές εκτός του ότι θα αγοράσουν τσιγάρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα σπεύδουν επίσης να προμηθευτούν και τις ποσότητες που βάση νόμου μπορούν να πάρουν μαζί τους, επιστρέφοντας στον τόπο τους καθώς τα τσιγάρα εδώ ανεξαρτήτου μάρκας εξακολουθούν να πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με το εξωτερικό.

4. Ακτοπλοϊκές μεταφορές
Ως «σωσίβιο» στην κάμψη του εγχώριου τουριστικού ρεύματος, αναμένεται να λειτουργήσει ο εξωτερικός τουρισμός για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Κάθε χρόνο χιλιάδες ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Αθήνα χρησιμοποιούν τα πλοία «της γραμμής» για να ταξιδέψουν σε κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς, κυρίως στα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει η εναλλακτική των αερομεταφορών. 
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της αύξησης του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια που έχει πλήξει την κερδοφορία τους.

5. Ενοικίαση αυτοκινήτων
Άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό είναι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Ενώ το leasing (μακροχρόνιες μισθώσεις) βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο τομέας του rent a car (ολιγοήμερες μισθώσεις) ενισχύει διαρκώς τις επιδόσεις του τα τελευταία χρόνια.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως και το 2013 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο, παρόλο που οι μέσες τιμές μίσθωσης έχουν υποχωρήσει, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος είναι κατακερματισμένος καθώς εκτός από τις μεγάλες δυνάμεις, την Autohellas-Hertz και την AVIS, υπάρχουν δεκάδες μικρότερες που λειτουργούν στις τουριστικές περιοχές.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 13 Μαΐου 2013