Από το Blogger.








.

Ακρόπολη και νησιά στο μενού των Κινέζων


«Ανέβηκα, βέβαια ανέβηκα. Και τις βρήκα πολύ ωραίες τις κολόνες σας. Είχα δει φωτογραφίες, αλλά νόμιζα πως θα είναι πιο μικρές, σαν ένα σπίτι ας πούμε. Δεν περίμενα να είναι έτσι τεράστιες». Η Τινγκ έχει μόλις κατέβει απ’ το βράχο της Ακρόπολης, κι είναι ακόμα σε ένταση. Για να φτάσει στον Παρθενώνα, χρειάστηκε να ταξιδέψει δύο ολόκληρες μέρες: από την Κίνα ώς την Ελλάδα. Αλλά δεν το μετάνιωσε καθόλου. «Είναι σα να είσαι σε άλλο κόσμο», λέει. «Σίγουρα άξιζε το ταξίδι. Κι άλλο τόσο να χρειαζόταν, πάλι θα άξιζε. Είναι όνειρο για μένα». Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, η Τινγκ που είναι τώρα 27 ετών, ούτε που θα σκεφτόταν να έρθει στην Ελλάδα διακοπές. Όχι γιατί ήταν μικρή, αλλά γιατί «τότε δεν πήγαινε κανείς διακοπές στο εξωτερικό. Από πρόπερσι αρχίσαμε να το συζητάμε». Η Τινγκ με το γκρουπ των συμπατριωτών της ήρθε στην Ακρόπολη κατευθείαν απ’ το αεροδρόμιο, και «αύριο το πρωί φεύγουμε για τα νησιά».
«Σχεδόν όλοι θέλουν να δουν το νησί με το ηφαίστειο. Είναι για πολύ κόσμο όνειρο να παντρευτεί εκεί», λέει ο Χουάνγκ που όμως δεν μπορεί με τίποτα να πει τη λέξη «Σαντορίνη». Αυτός θα πάει στην «Αϊγκίνα» όπως προφέρει την Αίγινα. «Δεν έχω πολλές μέρες», εξηγεί. «Και ούτε θέλω να παντρευτώ ακόμα για να ψάξω το ηφαίστειο!».
Λίγο καιρό πριν, ο Κινέζος πρέσβης έλεγε πως η γυναίκα του πήγε στη Σαντορίνη την Άνοιξη και με έκπληξη διαπίστωσε πως τα δύο τρίτα των τουριστών στο νησί ήταν Κινέζοι! Κάθε χρόνο που περνάει, ο τουρισμός απ’ την Κίνα όλο και αυξάνεται. Ακόμα και το χειμώνα, κάποιοι έρχονται στην Ελλάδα. «Κόρινθο, Μυκήνες, Ναύπλιο», λέει ο ξεναγός. «Αυτό είναι το χειμωνιάτικο σχέδιο».
Αλλά μερικοί πιο περιπετειώδεις ταξιδιώτες, φθάνουν μέχρι το Μέτσοβο ή τα Μετέωρα. «Κάποιοι είναι πολύ ψαγμένοι, διαβάζουν και ξέρουν λεπτομέρειες», εξηγεί. «Άλλοι πάλι, βιάζονται να φτάσουν στις παραλίες. Επειδή είναι... όλοι Κινέζοι, δεν θα πει πως ψάχνουν το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα». 
Για το 2013 υπολογίζεται πως θα περάσουν τουλάχιστον 100.000 Κινέζοι απ’ την Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία λένε πως κατά μέσο όρο καθένας τους θα ξοδέψει 800 ευρώ στη χώρα μας, ενώ ο μέσος τουρίστας δεν ξοδεύει πάνω από 650 ευρώ. 

Πηγή: www.skai.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 25 Ιουνίου 2013