Από το Blogger.








.

Σύγχρονα πλοία της ακτοπλοΐας δένουν σε ακατάλληλα λιμάνια


Στην καρδιά του καλοκαιριού τα πλοία αναχωρούν έχοντας σημαντική πληρότητα με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο τόσο τα πληρώματα των πλοίων όσο και οι επιβάτες διαπιστώνουν ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές -π.χ. στέγαστρα για τους επιβάτες- παρά το γεγονός ότι έχουν επισημανθεί σε ετήσιες εκθέσεις. 
Παράγοντες της ακτοπλοΐας αναφέρουν πως «επενδύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια σε πλοία σε αναντιστοιχία με τα λιμάνια, όπου δεν δόθηκαν χρήματα για βελτίωση των υποδομών».
Τίποτε δεν έχει γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης έναν χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) της ετήσιας έκθεσης για τα 77 λιμάνια που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. 
Σύμφωνα με καπετάνιους πλοίων είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και κάποια μεγάλα νησιά να είναι ουσιαστικά χωρίς λιμάνι.
Στις γενικές παρατηρήσεις της σχεδόν για το σύνολο των λιμανιών η Ένωση των Πλοιάρχων διαπιστώνει:

- Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

- Οι ευκολίες υγιεινής που διατίθενται δεν μας τιμούν ως ευρωπαϊκή χώρα.

- Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.

- Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια. 

- Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων», όπως λένε χαρακτηριστικά, «καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στη θάλασσα.  

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013