Από το Blogger.








.

Φθιώτιδα, για ευεξία και αναζωογόνηση


Το συνταίριασμα ορεινών και θαλάσσιων απολαύσεων, χαλάρωσης και ιαματικής λουτροθεραπείας, κάνουν το νομό Φθιώτιδας ελκυστικό.
Ο φυσιολατρικός τουρισμός ευδοκιμεί στην περιοχή, καθώς το ορεινό τμήμα της είναι κατάλληλο για περιπετειώδεις εξορμήσεις. Υπάρχουν πολλά καταφύγια που αποτελούν σταθμούς κατά τη διάρκεια πεζοποριών ή ορειβασίας. Επίσης, οι ιαματικές πηγές τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε ορεινές, προσελκύουν τουρίστες για να θεραπεύσουν παθήσεις.
Οι πανέμορφες παραλίες ολοκληρώνουν τις δυνατότητες φιλοξενίας τουριστών. Στα νερά του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και του Μαλιακού υπάρχουν ακρογιαλιές με άμμο ή βότσαλα, απάνεμοι κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια για απολαυστικό κολύμπι, ψάρεμα και χαλάρωση.
Από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας και γνωστό καλοκαιρινό θέρετρο είναι τα Καμένα Βούρλα. Είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και ίσως το πιο γνωστό μέρος ιαματικών θεραπειών, αφού τα ραδιούχα νερά του είναι μοναδικά σε ολόκληρη τη χώρα. Η θάλασσα συνδυάζεται με το βουνό, η ησυχία με τη διασκέδαση και οι ιαματικές πηγές με την αλμύρα της θάλασσας.
Στην ορεινή κωμόπολη Υπάτη, χτισμένη στις βόρειες πλαγιές της Oίτης, ανάμεσα σε βελανιδιές, πλατάνια και κυπαρίσσια, αναβλύζουν ιαματικές πηγές ευεργετικές για δερματικές και αρθριτικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Το χωριό προσφέρει πανοραμική θέα στον κάμπο της Λαμίας, ώς την παραλία της Aγίας Mαρίνας. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης της αρχαίας Υπάτης και μεσαιωνικού κάστρου, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε και τα ψηφιδωτά στο προαύλιο της εκκλησίας του Aγίου Nικολάου.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος αποτελεί ένα παραθεριστικό θέρετρο, μέσα σε ελαιώνες και πεύκα μέχρι την ακροθαλασσιά. Το λιμάνι του συνδέεται με τις Βόρειες Σποράδες και τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας Ευβοίας.
Υπάρχουν επίσης τα Λουτρά Καΐτσας, Κονιαβίτη, Θερμοπυλών, Καλλιδρόμου, Πλατυστόμου και Παλαιοβράχας.
Γαστρονομία
Τα ντόπια κρέατα στα ηπειρωτικά του νομού, τα ψάρια και θαλασσινά στα παραθαλάσσια χωριά, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, οι κουραμπιέδες, τα γλυκά ταψιού, οι παραδοσιακές πίτες και το εξαιρετικής ποιότητας τυρί έχουν εγγύηση ποιότητας.
Διαμονή
Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες διαμονής. «Ο τουρισμός της περιοχής βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, αφού έχει μειωθεί κατά 90% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. Η μείωση οφείλεται στο ότι πάντοτε δουλεύαμε με Έλληνες τουρίστες. Οι τιμές μας πάντως είναι πολύ χαμηλές, από 25 ευρώ το δίκλινο. Τα πλεονεκτήματα του νομού μας είναι πολλά. Παραθαλάσσιος, ορεινός τουρισμός, αλλά και ιαματικά λουτρά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καμένων Βούρλων, Μιλτιάδης Ηλιόπουλος. 

Πηγή: www.agelioforos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013