Από το Blogger.

Νησιωτικό «Όχι» στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό


Την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό δηλώνουν 21 δήμαρχοι της νησιωτικής Ελλάδας συνυπογράφοντας διαμαρτυρία προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
Στον κατάλογο των αρχικά 13 δημάρχων προστίθενται καθημερινά νέοι και ως την Τετάρτη έχουν υπογράψει οι δήμαρχοι Θήρας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καντάνου Χανίων, Λειψών, Λήμνου, Παξών, Πάρου, Σικίνου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Μήλου, Μυκόνου, Σκοπέλου, Θάσου, Καρπάθου, Σάμου, Χάλκης, Κιμώλου, Τήλου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς. 
Για διατάξεις που «θα συντελέσουν στη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και συνεπώς της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού», κάνουν λόγο οι δήμαρχοι, που καταφέρονται εναντίον «τουριστικών επενδύσεων που είναι ξένες προς το περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας». Εναντιώνονται στα λεγόμενα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» και στους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, μορφές τουριστικών επενδύσεων οι οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και δεν έχουν αποδώσει.
«Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι αυτό της Ισπανίας, όπου τα παραθεριστικά χωριά που δημιουργήθηκαν απεδείχθη ότι δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών», σύμφωνα με το δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ. «Στη Θάσο υπάρχουν εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές Natura στους οποίους το νομοσχέδιο αφήνει μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Χατζηεμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι «κερδισμένες θα βγουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες». 
Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση των δημάρχων, το νομοσχέδιο δεν ανοίγει το δρόμο στην τουριστική επένδυση, αντιθέτως ενισχύει την παραθεριστική κατοικία, γεγονός που αποτελεί περισσότερο μια κτηματομεσιτική δραστηριότητα.  
Τέλος, στην πλειονότητα των μικρών νησιών, όπως η Σίκινος ή οι Λειψοί, δεν υπάρχει η μεγάλη ιδιοκτησία η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου για τη δημιουργία αυτών των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», με αποτέλεσμα το σενάριο της εξαγοράς της μικρής ιδιοκτησίας με όρους ασύμφορους για το μικρό ιδιοκτήτη να μη μοιάζει και τόσο μακρινό.

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013