Από το Blogger.








.

Πόλος έλξης για τουρισμό υγείας η Θεσσαλονίκη


Πόλος έλξης για «τουρίστες υγείας» γίνεται η Θεσσαλονίκη. Ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας προσγειώνονται από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με «αποσκευή» την ελπίδα να κρατήσουν το δικό τους μωρό αγκαλιά. Αν όλα πάνε καλά, σε λίγες μέρες οι υποψήφιες μητέρες κυοφορούν. Αφού χαλαρώσουν, συνήθως σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής, ξαναπαίρνουν το αεροπλάνο για τον τόπο διαμονής τους.
Μέλλοντες γονείς, ασθενείς και άλλοι «τουρίστες υγείας» δίνουν τονωτική «ένεση» στην τοπική οικονομία, ενώ γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν βάλει στοίχημα να αυξήσουν τον αριθμό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κλινικές, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχειακές αλυσίδες, με τουριστικά γραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες, διαμορφώνουν πακέτα για την περίθαλψη κυρίως Ρώσων ασθενών, οι οποίοι θέλουν ταυτόχρονα να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά τους.
«Ενώσεις ξενοδόχων, σε συνεργασία με διάφορες ιατρικές ειδικότητες, αναπτύσσουν πακέτα για να συνδυαστούν οι διακοπές με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης, νεφροπαθείς τουρίστες κάνουν αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού. Στη Θεσσαλονίκη, σε κέντρα εξωσωματικής έρχονται ζευγάρια από το εξωτερικό που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, επειδή στη χώρα μας επιτρέπεται η χρήση ωαρίων από δότριες και σπερματοζωαρίων από δότες, ενώ στη δική τους απαγορεύεται. Έρχονται κυρίως από Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό από χώρες όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η Γαλλία», επισημαίνει ο Βασίλης Ταρλατζής, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωποι από το χώρο της Ιατρικής και του τουρισμού τονίζουν ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει επικεντρώνεται στο να γίνουν και άλλες ιατρικές υπηρεσίες δημοφιλείς, όπως η οδοντιατρική και η πλαστική χειρουργική. «Πριν από λίγα χρόνια κάναμε συχνά πλαστικές επεμβάσεις και σε ομογενείς από την Αμερική. Με τις σημερινές ισοτιμίες δεν τους συμφέρει να έρθουν. Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης με συναδέλφους άλλων χωρών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με Ρώσους, θα διοργανώσουμε ελληνορωσικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, μέλος του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας που συγκρότησαν ο ΙΣΘ και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Βορείου Ελλάδος. 

Πηγή: www.agelioforos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013