Από το Blogger.








.

Καταδυτικό πάρκο σε Σποράδες και Δυτικό Παγασητικό


Ένα μεγάλο και μοναδικό για την Ελλάδα εγχείρημα υλοποιείται στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό, όπου προετοιμάζεται και το 2015 θα ανοίξει στο κοινό, ένα υποβρύχιο μουσείο - πάρκο, 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που από το 1996 χαρακτηρίστηκε ως «ενάλιος αρχαιολογικός χώρος».
Εκεί, όπου δέκα ναυάγια πλοίων «κλείνουν» μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού εκείνους, τους τολμηρούς, που θέλουν να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Εκεί, όπου ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί τη δική του απόκοσμη ομορφιά.
Όλα αυτά στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που αποτελεί «έργο σημαία» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό του 1.600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη χωροθέτηση που έχει γίνει, οι θέσεις που προτείνονται για τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους (υποβρύχια μουσεία), για τους χώρους οργανωμένης κατάδυσης, καθώς και για τα κέντρα επισκεπτών καταδυτικού τουρισμού, βρίσκονται:

- Στην περιοχή της Αλοννήσου και των υπόλοιπων μικρών νήσων των Βορείων Σποράδων,

- Στην περιοχή της Σκοπέλου και

- Στην περιοχή του Νοτίου Παγασητικού Κόλπου του Δήμου Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου επισκεπτών στα σημεία απόπλου και κατάπλου, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη μοναδική εμπειρία στην οποία θα συμμετάσχουν.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013