Από το Blogger.








.

Limit up & limit down στον τουρισμό


Ο τουρισμός κινείται σήμερα με δύο ταχύτητες. Οι ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στους προορισμούς πρώτης γραμμής πατάνε «γκάζι», ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες, οι οποίες δουλεύουν κυρίως με Έλληνες, βρίσκονται στο «νεκρό». 
«Φέτος οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και ως εκ τούτου δεχόμαστε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα», αναφέρει ο Β' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Αντώνης Ζύμαρης.
Τα ξενοδοχεία σε Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα. Και σύμφωνα με το Γιώργο Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πολλά από αυτά βρίσκονται υπό την απειλή του λουκέτου.
Σήμερα το 50% των ξενοδοχείων σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, έχουν «πουλήσει» τα δωμάτια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ξένους tour operators, ενώ δεν έχουν καμιά προσδοκία για έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό.

Κεφαλλονιά - Ιθάκη
Oι αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση 18%, ενώ ακόμα υψηλότερες θα είναι όπως όλα δείχνουν οι επιδόσεις του Ιουλίου. Βρετανία, Σκανδιναβία, Ρωσία, Ολλανδία, Αυστρία και Ιταλία είναι οι καλύτερες αγορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι tour operators επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά αναζητώντας περισσότερα δωμάτια.

Ζάκυνθος
Το πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις των τουριστών εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 20%, ενώ για τον Ιούνιο η άνοδος ήταν 13%. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των τουριστών πρωτοστατούν οι Ρώσοι (άνοδος 156% σε σχέση με τον Ιούνιο 2012).

Κρήτη
Με το Ρέθυμνο να κάνει την έκπληξη φέτος τα ποσοστά αφίξεων είναι αυξημένα κατά 20%. Βρετανοί, Γερμανοί και Ρώσοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πελατεία για την Κρήτη, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβοί που «ψηφίζουν» τα τελευταία χρόνια Χανιά. 

Σαντορίνη
Ρεκόρ σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη τον Ιούνιο, καθώς ήταν αυξημένες κατά 30,6%, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο η Σαντορίνη αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια», ανάμεσα σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, με αύξηση στις αφίξεις κατά 27,5%, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των Κινέζων από τα τέλη Ιουλίου.

Μύκονος
Η Μύκονος φέτος βουλιάζει από Τούρκους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου της γειτονικής χώρα, η αύξηση στις αφίξεις έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας έχουν ήδη προσαρμοστεί στη μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για το νησί. Πιο συγκεκριμένα η Atlasjet ξεκίνησε πτήσεις έξι φορές την εβδομάδα από την Κωνσταντινούπολη για Μύκονο, ενώ η Borajet πετά δύο φορές την εβδομάδα, πάλι από την Πόλη για το «νησί των ανέμων».

Πάρος
Ο Ιούλιος φέρνει 15% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 10% ήταν η άνοδος και τον Ιούνιο. 

Νάξος
Οι πληρότητες αγγίζουν το 100% από τα μέσα Ιουλίου. Το νησί συνεχίζει να δουλεύει με πτήσεις τσάρτερ κυρίως από Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες, ενώ είναι ίσως από τους λίγους προορισμούς με έντονη την ελληνική παρουσία.

Κως - Ρόδος
Οι αφίξεις σημειώνουν άνοδο 20% τον Ιούλιο, ακολουθώντας την καλή πορεία Ιουνίου και Μαΐου, κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία ενώ ελαφρά πτώση καταγράφουν οι αφίξεις από Ιταλία και Ισραήλ. Το α' εξάμηνο οι αφίξεις στη Ρόδο ήταν 55.443 περισσότερες από πέρυσι.

Χαλκιδική
Ρώσοι και Βαλκάνιοι τουρίστες δίνουν δυναμική στον τουρισμό της Χαλκιδικής, η οποία παράλληλα αρχίζει να υποδέχεται ξανά τους παραδοσιακούς Κεντροευρωπαίους επισκέπτες της, ενώ συνεχίζει να αναζητά με τα... κιάλια τους Έλληνες παραθεριστές.
Οι αφίξεις Ρώσων είναι αυξημένες και φέτος σε ποσοστό άνω του 10%, οι Βαλκάνιοι γείτονες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές από τις διανυκτερεύσεις σε Κασσάνδρα και Σιθωνία, ενώ αρχίζει να ανακάμπτει η γερμανική αγορά. Οι Γερμανοί τουρίστες, που μειώθηκαν κατά 30% περίπου τα τελευταία τρία χρόνια, είναι φέτος κατά 5% περισσότεροι από το 2012.

Πιερία
Οι ιδιαίτερα αυξημένες προκρατήσεις του χειμώνα και της άνοιξης δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί και οι τουριστικοί φορείς ελπίζουν πλέον στον επισκέπτη της τελευταίας στιγμής.

Πήλιο
Πρωτόγνωρη κρίση γνωρίζει η τουριστική κίνηση στο Πήλιο, που παραδοσιακά δεχόταν Έλληνες. Για όλο τον Ιούλιο η πληρότητα ήταν γύρω στο 50%, ενώ μικρή ανάκαμψη αναμένεται για τον Αύγουστο. Το 70% της τουριστικής κίνησης είναι από Έλληνες και μόλις το 30% από ξένους, κυρίως Γερμανούς, Αυστριακούς, Βρετανούς, Βέλγους και Ολλανδούς.

Θάσος
Με αύξηση σε ποσοστό περίπου 10% θα «κλείσει» η φετινή τουριστική σεζόν για τη Θάσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων του νησιού.

Σκιάθος
Με αύξηση γύρω στο 7% συγκριτικά με πέρυσι θα κλείσει η φετινή τουριστική περίοδος για τη Σκιάθο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννη Κουκουλάκη, «οι Έλληνες επέστρεψαν στη Σκιάθο και βοηθούν φέτος στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος». Επιπλέον το νησί δέχεται μεγάλο όγκο από Βρετανούς, Ιταλούς, Γερμανούς, Σκανδιναβούς τουρίστες. 

Σκόπελος
«Μια από τα ίδια με πέρυσι», λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί. Οι ξένοι εμφανίζουν μικρή αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5%, ενώ σημαντική είναι η πτώση του εγχώριου τουριστικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννη Γιολδάση, η πληρότητα για τον Ιούλιο ήταν γύρω στο 60% - 70% και «ελπίζουμε να πάει πολύ καλύτερα τον Αύγουστο». 

Αλόννησος
Οι Ιταλοί -λόγω κρίσης- γύρισαν την πλάτη φέτος στην Αλόννησο, που γνωρίζει για πρώτη φορά μετά από χρόνια πτώση μέχρι και 10% από τους παραδοσιακούς πελάτες της. Αντίθετα αυξήθηκαν έως και 20% Βρετανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί, ενώ περιορισμένο είναι το ρεύμα των Ελλήνων τουριστών. 

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013