ΘΕΜΑΤΑ
- ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- ΑΡΘΡΑ
- ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ - ΚΙΝΗΤΡΩΝ)
- ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
- ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - YACHTING)
- ΚΑΖΙΝΟ
- ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ - ΚΑΜΠΙΝΓΚΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ)
- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - CAR RENTAL - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΚΤΕΛ - ΤΑΞΙ)
- ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- ΞΕΝΑΓΟΙ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ - ΚΥΠΡΟΣ)
- ΠΡΟΣΩΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - INTERNET ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ (ΑΦΙΞΕΙΣ - ΕΣΟΔΑ)
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΟΤ
- EDITORIAL
- MARKETING - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ














Από το Blogger.








Σχέδια για δημιουργία πίστας F1 στην Ελλάδα

Η πολυετής συζήτηση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων διεθνών προδιαγραφών στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις. Όπως είναι αναμενόμενο τα σχέδια για την κατασκευή πίστας για τους αγώνες της F1, δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν, καθώς τα έσοδα θα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Είναι αλήθεια ότι η η FIA (Federation Internationale de l' Automobile - Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού), έχει δείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της χώρας. Σύμφωνα με τα στάνταρντ που θέτει η FIA, μια τέτοια πίστα θα πρέπει να έχει μήκος 3,5 χλμ. το οποίο απαιτεί έκταση 1.000-1.200 στρεμμάτων.
Οι υποψήφιες περιοχές για τη δημιουργία πίστας F1
1. Ελληνικό
Τον Ιανουάριο του 2006, το “αφεντικό” της F1, o Μπέρνι Έκλστοουν υπέδειξε ως ιδανικό χώρο για τη δημιουργία πίστας, την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπέρνι Έκλστοουν δεσμεύτηκε ότι με τη δημιουργία πίστας στο Ελληνικό, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να φιλοξενήσει αγώνες άμεσα.
Η πίστα (αν φυσικά δημιουργηθεί) θα καταλαμβάνει έκταση 2.200 στρεμμάτων, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα ανοιχτά ολυμπιακά στάδια Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ και Χόκεϊ. Ως χώροι υποστηρικτικών λειτουργιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα ήδη υπάρχοντα κτήρια της Ολυμπιακής, που βρίσκονται παράλληλα με τη λεωφόρο Ποσειδώνος.
Οι υποστηρικτές της ιδέας πιστεύουν ότι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι η ιδανική περίπτωση για μια πίστα στην Ελλάδα, καθώς θα είναι ένας χώρος μέσα στο πράσινο, με υποδομές υψηλού επιπέδου, στο καλύτερο κομμάτι της παραλιακής, δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και προσβάσιμος με όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό και τραμ). Τέλος σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων πέντε αστέρων (Αστέρας Βουλιαγμένης, Divani Apollon Palace, Inter-Continental, Marriott κα), που είναι απαραίτητα για τη φιλοξενία των αποστολών, αλλά και των φιλάθλων.
Σε ότι αφορά την τσιμεντοποίηση, οι υποστηρικτές της ιδέας τονίζουν ότι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιτυχία μιας πίστας είναι η ύπαρξη διεθνούς αεροδρομίου και πολλών ξενοδοχείων υψηλού επιπέδου σε κοντινή απόσταση, προϋποθέσεις που μόνο η έκταση στο Ελληνικό ικανοποιεί. Άλλωστε υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν εμποδίζει ανάμεσα και γύρω από την πίστα να φυτευτούν δέντρα, ενώ το έργο μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να ενταχθεί στα πλαίσια της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή. Τις ημέρες που δεν θα διεξάγονται αγώνες θα λειτουργεί (η πίστα) ως πάρκο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Έκλστοουν, το κόστος κατασκευής της πίστας F1 στο Ελληνικό ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στα 200 εκατ. ευρώ.
Στη δημιουργία πίστας στο Ελληνικό όμως θεωρείται βέβαιη η αντίδραση των γειτονικών δήμων της περιοχής (Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη). Επίσης υπάρχουν και άλλοι φορείς που επικαλούνται την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την ηχορύπανση, καθώς υποστηρίζουν ότι σε μια πόλη γεμάτη από τσιμέντο και άσφαλτο είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε να φτιάξουμε πίστα F1.
2. Ορχομενός
Από το 1992 έψαχνε η ΕΛΠΑ να βρει την κατάλληλη έκταση για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρομίου. Την απέκτησε το 1993 όταν το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε κομμάτι (1.366 στρέμματα) της αποξηραμένης λίμνης της Κωπαΐδας για πενήντα χρόνια. Το 2005 με απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, η δημιουργία πίστας στον Ορχομενό, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επιχορηγούμενο αρχικά με το ποσό των 500.000 ευρώ, που ήταν απαραίτητο για την προκήρυξη της μελέτης. Τη δημιουργία των εγκαταστάσεων θα αναλάμβανε η εταιρεία του Κέντρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και Ερευνών Ορχομενού Βοιωτίας (ΚΕΜΑΕ), στην οποία μετέχουν κατά 30% η ΕΛΠΑ, κατά 40% η Νομαρχία Βοιωτίας και κατά 30% ο Δήμος Ορχομενού.
Ο Ορχομενός απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα και βρίσκεται κοντά σε αξιόλογα τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και ο Παρνασσός, με αποτέλεσμα όλες τις εποχές του χρόνου να υπάρχει δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες.
Για να γίνει το έργο απαιτείται η κατασκευή παράκαμψης 15 χλμ. που θα συνδέει την πίστα μέσω Κάστρου με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. H κατασκευή του αυτοκινητοδρομίου θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και το κόστος εκτιμάται σε 50-60 εκατ. ευρώ.
3. Χαλανδρίτσα
Άλλη μια εκδοχή, αλλά με λιγότερες πιθανότητες, είναι η δημιουργία πίστας στην περιοχή Ρέντες Χαλανδρίτσας (κοντά στα Καλάβρυτα), που βρίσκεται 20 χλμ. έξω από την Πάτρα. Τη μελέτη της πίστας έχει συντάξει ο τεχνικός διευθυντής της ιταλικής Μόντσα. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκθεσιακούς χώρους, μουσείο αυτοκινήτων, εμπορικό κέντρο, ανοιχτό θέατρο, πίστα αγώνων καρτ, σχολή ασφαλούς οδήγησης και κέντρο εκπαίδευσης νέων οδηγών, κατασκευή δύο ξενοδοχείων και πάρκου αναψυχής.
H έκταση (πάνω από 1.200 στρέμματα), ανήκε στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και υπήρξε έντονη αντίδραση για την παραχώρηση της από τη Μητρόπολη Πατρών. Τελικά η μεταβίβαση έγινε το 1991 στην εταιρεία λαϊκής βάσης Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας A.E. έναντι ποσού 85 εκ. δραχμών. Η εταιρεία έχει 427 μετόχους εκ των οποίων οι 420 είναι ιδιώτες (κανείς όμως δεν διαθέτει πάνω από το 2% των μετοχών) και επτά φορείς της περιοχής (Νομαρχία, Δήμος Πάτρας, Δήμος Φαρών, το Επιμελητήριο κ.α.).
Για να υλοποιηθεί το έργο είναι απαραίτητη η διαπλάτυνση του δρόμου Πατρών - Καλαβρύτων σε μήκος 3 χλμ. Το κόστος για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ.
Συμπεράσματα
Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, ύστερα από δεκαετίες συζητήσεων, για τη δημιουργία πίστας F1 στη χώρα μας. Η πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί άμεσα δίνοντας λύση στο θέμα της επιλογής κατάλληλης περιοχής που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ενδεχόμενη δημιουργία πίστας, θα προβάλει διεθνώς τη χώρα μας και θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών υψηλού επιπέδου. Υπολογίζεται πως σήμερα οι οπαδοί των αγώνων της F1 ανέρχονται σε περίπου 2.000.000.000 παγκόσμια. H αγωνιστική σεζόν αρχίζει το Μάρτιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, ενώ η τηλεοπτική κάλυψη είναι ζωντανή και μεταδίδεται από δεκάδες τηλεοπτικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2005, μετά τη δημιουργία πίστας στην Κωνσταντινούπολη: “Το πρεστίζ της χώρας ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλα”.
Τέλος εκτός από τις πολλές νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η πίστα θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για αγώνες άλλων κατηγοριών αυτοκινήτων, μοτοσυκλέτας, αλλά και να γίνονται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως η εκπαίδευση των οδηγών των οχημάτων των σωμάτων ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των λεωφορείων.
Πηγές: www.tanea.gr, www.tovima.gr
27/03/2009