Από το Blogger.








.

Το σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά




Ο σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος ανακάλυψε την υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης το 1951. Το σπήλαιο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τη Σάμη. Μεγάλο μέρος της οροφής του είχε καταρρεύσει αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, καθώς οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τα τοιχώματα του σπηλαίου και χαρίζουν απίστευτους χρωματισμούς του πράσινου και του γαλάζιου στα νερά της λίμνης.
Το βάραθρο στο οποίο βρίσκεται η λίμνη σχηματίστηκε από ένα εξαιρετικά σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και οφείλεται στη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από το νερό.
Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του θεού Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, έπεσε μέσα στη λίμνη. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι, στο οποίο υπάρχει ένα ιερό του Πάνα, όπου ανακαλύφθηκαν αρχαίοι δίσκοι και πλάκες.
Οι σημερινοί επισκέπτες φτάνουν ως τη λίμνη από ένα υπόγειο τούνελ που κατασκευάστηκε το 1963 και έχουν τη δυνατότητα να την εξερευνήσουν με βάρκα, για να θαυμάσουν το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών, που φτάνουν σε βάθος έως και 33 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι βαρκάρηδες διηγούνται ιστορίες και δίνουν πληροφορίες στους επισκέπτες για το σπήλαιο, το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά, 09:00-19:00.

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 6 Απριλίου 2009