Από το Blogger.








.

Σε φθίνουσα πορεία ο αθηναϊκός τουρισμός

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Αθήνας από το Δεκέμβριο του 2008 έως σήμερα, ενώ οι προοπτικές για το 2010 είναι από αρνητικές έως μέτριες.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 41ης τουριστικής έκθεσης Xenia.
Το ποσοστό πτώσης των εσόδων στα ξενοδοχεία της Αττικής υπερβαίνει τα ποσοστά μείωσης που εμφανίζουν τα τουριστικά μεγέθη της χώρας. Η ζημιά στο σύνολο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας τη φετινή σεζόν σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων έχει εκτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο χώρας, σημειώνει ο κ. Ρέτσος, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι στη φετινή περίληψη της εταιρείας συμβούλων Futurebrand η Ελλάδα είναι εκτός δεκάδας των καθιερωμένων και αναγνωρίσιμων τουριστικών προορισμών (country brands) όταν το 2006 καταλάμβανε την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Αρνητικά επηρεάσθηκε η Αθήνα λόγω της κρίσης και στους τομείς των συνεδρίων, οργανωμένων εκδηλώσεων, incentives και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και θα συνεχίσουν να επηρεάζονται τουλάχιστον και το 2010. Επιπροσθέτως, η διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει επηρεάσει την αγορά της Βορείου Αμερικής, η οποία παραδοσιακά είναι η πιο δυνατή αγορά για την Αθήνα. Επιπλέον, τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, επιδείνωσαν το αίσθημα ανασφάλειας των επισκεπτών και δημιούργησαν άσχημη εικόνα για τον αθηναϊκό προορισμό, με συνέπεια ένα καταστροφικό πρώτο τετράμηνο του 2009.
Ο κ. Ρέτσος χαρακτηρίζει φθίνουσα την πορεία του αθηναϊκού τουρισμού από το 1980 έως σήμερα. Ειδικότερα, το 1980, τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν ετησίως 8,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 22,1% των συνολικών διανυκτερεύσεων της Ελλάδας. Μετά από 20 χρόνια, το 2000, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε στα 4,4 εκατ. αντιστοιχώντας στο 7% του συνόλου των διανυκτερεύσεων της χώρας.
Σε σύγκριση των αποτελεσμάτων των ξενοδοχείων της Αττικής με τα αντίστοιχα άλλων δέκα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, προκύπτει ότι μέχρι το 2006, δύο χρόνια μετά την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι μονάδες της πρωτεύουσας ήταν οι τελευταίες στην κατάταξη σε σχέση με την πληρότητα, τη μέση τιμή των δωματίων και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Το 2007 και το 2008 παρουσιάστηκε βελτίωση στην πληρότητα και στις τιμές, κάτι το οποίο έφερε αυξημένα έσοδα που οδήγησαν την Αθήνα στην έβδομη θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009