Από το Blogger.








.

Ο «ιατρικός τουρισμός» παραμένει άγνωστος όρος για την Ελλάδα

Απουσιάζει η Ελλάδα από το χάρτη των χωρών που έχουν αναπτύξει τον τουρισμό υγείας, ελλείψει θεσμικού πλαισίου, παρά τις δυνατότητες που διαθέτει ως προορισμός.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του 4ου Φόρουμ του Συμβουλίου Ιδεών και Δράσης με θέμα «Ιατρικές Υπηρεσίες ως Πηγή Ζήτησης Τουριστικών Υπηρεσιών. Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα: Συμμαχίες και Συνεργασίες», που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της τουριστικής έκθεσης Xenia. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των τουριστικών επιχειρηματιών να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Δρακόπουλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο, το βάρος των επενδύσεων πέφτει κυρίως στην πλευρά του ιατρικού κόσμου, ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβάλουν κυρίως στον τομέα της προβολής. Επίσης, τόνισε ότι ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν για λόγους υγείας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά ξοδεύουν πολλά χρήματα. Το 2004 πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους 2,6 εκατ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Μόνο για λόγους υγείας πραγματοποιήθηκαν 1,8 εκατ. ταξίδια. Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, υπάρχουν αγορές με αξιόλογη εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2004, περίπου 1 εκατ. Γερμανοί ταξίδεψαν για λόγους υγείας, ξεπερνώντας τον αριθμό όσων συμπατριωτών τους ταξίδεψαν για να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό ή να συμμετέχουν σε συνέδρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 106 χώρες παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας. Άμεσα ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κύπρος, έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση «ταξιδιωτών υγείας».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009