Από το Blogger.








.

Λιβυκά "κανόνια" σε ξενοδοχεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης


9,5 εκατ. ευρώ οφείλει το λιβυκό κράτος σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, για τις υπηρεσίες φιλοξενίας που προσφέρθηκαν σε Λίβυους υπηκόους, στο πλαίσιο προγράμματος ιατρικής αποκατάστασής τους.
Η συμφωνία με τη Λιβύη μετά την αποκαθήλωση του καθεστώτος Καντάφι, αντιμετωπίστηκε από την τοπική ξενοδοχειακή κοινότητα σαν "μάννα εξ ουρανού", αφού ερχόταν να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής "ξηρασίας".
Τους πρώτους μήνες της συνεργασίας με τα ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα που είναι οι αντισυμβαλλόμενοι του λιβυκού δημοσίου, όλα πήγαιναν πολύ καλά και... βδομάδα έμπαινε, βδομάδα έβγαινε, οι Λίβυοι έστελναν σε κάθε ξενοδοχείο από 15 ως 20 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενουμένων. Το χρήμα άρχισε σταδιακά να ρέει (η κάθε διανυκτέρευση τιμολογείται μεταξύ 70 και 100 ευρώ) όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, καθώς ο κάθε Λίβυος είχε για εβδομαδιαίο "χαρτζιλίκι" 500 ευρώ από το λιβυκό κράτος.
Ωστόσο από τον περασμένο Μάρτιο η λιβυκή πλευρά έχει κηρύξει στάση πληρωμών, γιατί σε ελέγχους που έκαναν διαπίστωσαν πως έχουν γίνει υπερτιμολογήσεις στο πρόγραμμα... Υπάρχει καταγγελία για ύπαρξη τιμολογίου που χρέωνε το λιβυκό δημόσιο με το ποσό των 750 χιλ. ευρώ για έναν μόνο ασθενή και για υπηρεσίες που αφορούσαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και νοσήλια και για μαγνητικές τομογραφίες που τιμολογήθηκαν με 1.800 ευρώ η καθεμιά!
Τα ξενοδοχεία της πόλης που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, "ανοίχτηκαν¨" σε μεγάλες δαπάνες για τη σίτιση των Λίβυων και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διανυκτερεύσεις Λίβυων στα ξενοδοχεία της πόλης ξεπερνούσαν τις 94.000 και ήταν μακράν οι περισσότερες από κάθε άλλη εθνικότητα.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό των οφειλών υπολογίζεται πως αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, περίπου ποσό 20 εκατ. ευρώ αφορά σε χρέη προς ξενοδοχεία, περίπου 100 εκατ. ευρώ σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία και σχεδόν 30 εκατ. ευρώ σε τουριστικό πρακτορείο για αεροπορικά εισιτήρια μετάβασης των Λίβυων ασθενών στην Ελλάδα.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012