Από το Blogger.








.

Η απέραντη μαγεία των ελληνικών βυθών



Πέρσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 162.000 ερασιτέχνες δύτες, καθένας εκ των οποίων έμεινε κατά μέσο όρο τρεις ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν έρθει 158.000 με τον καθένα να βουτά κατά μέσο όρο τέσσερις φορές και έως το τέλος Οκτωβρίου θα αγγίξουν τους 200.000.  
Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει "Καραϊβική της Ευρώπης", λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής (σχεδόν το 35% ολόκληρης της Μεσογείου), 3.500 νησιά και βραχονησίδες, ζεστά και ασφαλή νερά, χωρίς επικίνδυνα είδη καρχαριών και άλλων υδρόβιων, με μεγάλη διαύγεια και χιλιάδες ναυάγια. Μπορεί επομένως με αξιώσεις να διεκδικήσει μέρος της πίτας από την αγορά της αυτόνομης κατάδυσης, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημαντικό κεφάλαιο για τις οικονομίες πολλών χωρών. Όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού...
Στην Ελλάδα οι ερασιτεχνικές καταδύσεις απαγορεύονταν για λόγους προστασίας των ενάλιων αρχαιοτήτων μέχρι το 2005. Πριν από επτά χρόνια έγινε το μεγάλο βήμα και με νόμο απελευθερώθηκαν τα ελληνικά νερά για τους αυτοδύτες. Η κίνηση αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση και έτσι τα 80 καταδυτικά κέντρα και σχολές που λειτουργούσαν τότε έχουν γίνει σήμερα 240. 
Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των ερασιτεχνών δυτών ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια και αυξάνεται κατά 1,3 εκατ. κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη οι αυτοδύτες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς. Ο ετήσιος τζίρος από τις εξορμήσεις τους υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες Ευρωπαίοι δύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 27% του ΑΕΠ της Μάλτας προέρχεται από τις καταδύσεις, στα νησιά Medes της Ισπανίας οι Αρχές έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν πλαφόν 1.500 δυτών την ημέρα, λόγω της τεράστιας ζήτησης και στην Κροατία ο καταδυτικός τουρισμός γνώρισε αλματώδη αύξηση 270% μεταξύ 2006-2010, καθώς οι Κροάτες οριοθέτησαν καταδυτικά πάρκα και βύθισαν παλιά πλοία. 

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012