Από το Blogger.








.

Η Formula 1 τρέχει προς Δραπετσώνα!



Η καρδιά των αγώνων ταχύτητας της Formula 1 θα χτυπάει στη Δραπετσώνα, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά; Η απάντηση είναι ναι, αν τελεσφορήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχει ορίζοντα δημιουργίας έως το 2015. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου το μεγάλο αφεντικό της F1, ο Μπέρνι Έκλστον, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα πραγματοποιώντας αυτοψία στο χώρο που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει αγώνες ταχύτητας. 
H "Θεμιστόκλειος Πίστα" - ονομάστηκε έτσι λόγω της ιστορικότητας της περιοχής - παρουσιάστηκε στους υπουργούς Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, οι οποίοι πρόσφεραν την υποστήριξή τους.  
Ο αρχιτέκτονας του έργου Θανάσης Παπαθεοδώρου τονίζει πως "το σχέδιο που έχουμε υποβάλει περιλαμβάνει δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, την κατασκευή μαρίνας για μεγάλα σκάφη, μουσείο ελληνικής μυθολογίας, εμπορικά καταστήματα αλλά και χώρο για υδροπλάνα. Η πίστα όπως έχει σχεδιαστεί είναι μοναδική καθώς συνδυάζει την πόλη και το λιμάνι. Είναι μεν στα πρότυπα του Μονακό, της Βαλένθια και της Σιγκαπούρης αλλά είναι και ξεχωριστή καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της θα μένει ενεργό συνέχεια. Δεν θα στήνεται και θα ξεστήνεται όπως γίνεται στις άλλες πόλεις". 
Ο στόχος είναι η πίστα να κατασκευαστεί ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγώνων του 2015. Αυτή τη στιγμή άλλες 15 χώρες είναι υποψήφιες να μπουν στο παγκόσμιο καλεντάρι της F1, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και κάθε αγώνας συγκεντρώνει τα βλέμματα περίπου 600 εκατ. τηλεθεατών. 
Σύμφωνα με το δήμαρχο Δραπετσώνας - Κερατσινίου Λουκά Τζανή, η δημιουργία πίστας F1 θα στηριχθεί 100% σε ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη του δήμου, το έργο θα προσφέρει τουλάχιστον 5.000 σταθερές θέσεις εργασίας και άλλες 3.000 ευκαιριακές (όταν θα γίνονται αγώνες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις), καθώς η πίστα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες. 
Αν υπάρξει πολιτική βούληση το έργο θα υλοποιηθεί σύντομα, εκτιμά ο δήμαρχος και τονίζει ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο δήμος για να ξεκινήσει η κατασκευή της πίστας είναι η γραφειοκρατία, καθώς εμπλέκονται τουλάχιστον 12 συναρμοδιότητες υπουργείων.  

Πηγές: www.tanea.gr, www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012