Από το Blogger.








.

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης



του Αλέξη Σωτηρόπουλου, MSc

Άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Palace Resort), καθώς χτες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή η εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους που έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθούν ή να πουληθούν, μεταξύ άλλων και ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), εγκρίθηκε η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας για την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη.
Το Μικρό Καβούρι είναι η χερσόνησος που βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Η συμφωνία ήταν απαραίτητη καθώς από τα 300 στρέμματα που καταλαμβάνει έκταση ο Αστέρας, τα 181 στρέμματα ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα 119 στρέμματα όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Αφροδίτη ανήκουν στον ΕΟΤ και τα διαχειρίζεται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα η προοπτική πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Βουλιαγμένη, στην ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που έχουν κάνει ήδη διερευνητικές επαφές. Καθόλου τυχαίο βέβαια καθώς το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα θεωρείται ένα από σημαντικότερα ακίνητα στη χώρα με παλαιότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι η αξία του ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η μακέτα του Αστέρα πριν αναλάβει τη διαχείριση του η Starwood

Tο Σεπτέμβριο του 1959 ξεκίνησε η λειτουργία της παραλίας του Αστέρα, γνωστή ως Astir Beach.
Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των καμπανών (bungalows) του Αστέρα, που σήμερα φτάνουν τα 58 συνολικά, στις 01/07/1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, που τώρα διαθέτει 123 δωμάτια, στις 15/07/1979 το ξενοδοχείο Nafsika, το οποίο σήμερα ονομάζεται Westin και διαθέτει 162 δωμάτια και στις 02/05/1984 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί, καθώς έχει σταματήσει η ανακαίνιση του ώστε να μετονομαστεί σε W Athens. Το Aphrodite όταν ήταν σε λειτουργία είχε 165 δωμάτια.      
Από το 2006 τη διοίκηση (management) του συγκροτήματος ανέλαβε η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood Hotels & Resorts.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής, ανέλαβε για 40 χρόνια τη λειτουργία της Μαρίνας της Βουλιαγμένης, η οποία ανήκει στον ΕΟΤ, βρίσκεται δίπλα από το συγκρότημα και μπορεί να φιλοξενήσει 103 yachts και κότερα.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012