Από το Blogger.








.

Μεγαλώνουν οι ζημιές των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων



Σε φορτισμένο κλίμα διεξάγεται σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλόοι, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο.
Οι τέσσερις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Μινωικές Γραμμές και Attica, υπολογίζεται ότι έχουν χάσει από το τζίρο τους, το πρώτο εξάμηνο του 2012, περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές τους υπολογίζονται στα 94 εκατ. ευρώ.
Στελέχη των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τις εταιρείες, καθώς η μείωση των εισοδημάτων έχει ήδη περιορίσει την επιβατική κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές, οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα προς τις εταιρείες και η τιμή των καυσίμων είναι σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κόστους, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να "δέσουν" εκτός από τα ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, να περιορίσουν δρομολόγια και να μειώσουν επιπλέον ταχύτητες.
Σημειώνεται ότι το καύσιμο αυτή τη στιγμή αποτελεί το 60% του λειτουργικού κόστους σε ένα πλοίο. Ο τόνος στο πετρέλαιο για τα συμβατικά πλοία έχει ανέλθει το 2012 στα 594 ευρώ, όταν το 2011 ήταν στα 480 ευρώ και το 2010 στα 380.

Πηγή: www.in.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012