Από το Blogger.








.

Το οικονομικό θαύμα της Μυκόνου



Το Μάιο και τον Ιούνιο ο αριθμός των κρατήσεων στη Μύκονο είχε φοβίσει τους ξενοδόχους, αλλά και γενικότερα όλους τους επαγγελματίες του νησιού. Το νησί, το οποίο συγκαταλέγεται στους 20 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για διακοπές, κατέγραφε πτώση 40% - 50% στις κρατήσεις και όλη η τουριστική αλυσίδα - εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κ.ά. - ήρθαν αντιμέτωποι με το φάντασμα της κρίσης που τις προηγούμενες χρονιές δεν είχε αφήσει τη σκιά του στη Μύκονο. 
Όμως οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εμφανίζουν αύξηση 15% - 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι Έλληνες τουρίστες ήταν αισθητά μειωμένοι...
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρευστό που διοχετεύτηκε μέσα από τα 10 υποκαταστήματα των οκτώ τραπεζών που λειτουργούν στο νησί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει μια τάξη μεγέθους για το χρήμα που διακινείται στο νησί τη θερινή περίοδο, αφού τα παραπάνω ποσά αφορούν κυρίως καταθέσεις και πληρωμές από σουπερμάρκετ, βενζινάδικα και beach bars. Δεδομένου ότι πάνω από το 60% των πληρωμών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και rent a car γίνονται με πιστωτικές κάρτες, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα ποσά που διακινούνται στο νησί - συμπεριλαμβανομένων και των «μαύρων» της παραοικονομίας - είναι πολλαπλάσια των 150 εκατ. ευρώ. Με μια συντηρητική εκτίμηση, ο τζίρος στη Μύκονο το πεντάμηνο Μαΐου - Σεπτεμβρίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ή αλλιώς το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. 

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012