Από το Blogger.








.

What happens in Vegas, stays in Vegas: Ένα σχόλιο για τη διαφύλαξη της εχεμύθειας του τουρίστα



του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου, MBA in Tourism

Πριν από λίγες εβδομάδες τα περισσότερα ΜΜΕ του κόσμου ασχολήθηκαν με τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον πρίγκιπα Χάρρυ, εγγονό της βασίλισσας Ελισάβετ, να διασκεδάζει ολόγυμνος μαζί με μια νεαρή γυναίκα σε σουίτα ξενοδοχείου του Λας Βέγκας. Αυτό το περιστατικό, σε συνδυασμό με το πιο πρόσφατο της δημοσίευσης φωτογραφιών όπου παρουσιάζεται ακάλυπτη από τη μέση και πάνω η Δούκισσα Kate Middleton, σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ σε γαλλικό περιοδικό, φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσο ένας προορισμός υποχρεούται να διαφυλάξει την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του επισκέπτη του πίσω από ένα πέπλο εχεμύθειας.
Βασική επιδίωξη ενός τουρίστα όταν ταξιδεύει μακριά από το σπίτι του είναι να αλλάξει για λίγο τους ρυθμούς της ζωής του, να επιδοθεί σε δραστηριότητες που δεν αποτελούν μέρος του καθημερινού του προγράμματος, με μια ελληνική φράση να "ξεσκάσει". Μέσα στην προσπάθειά του να περάσει καλά και να δημιουργήσει αναμνήσεις, ίσως οδηγηθεί σε κάποιου είδους περίεργη πράξη, μια ακρότητα, ένα πταίσμα που ίσως και να συγχωρείται μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που χαρακτηρίζει τις διακοπές. Η τουριστική βιομηχανία του Λας Βέγκας βασίζεται σε αυτό, με τη διάσημη φράση "What happens in Vegas, stays in Vegas" την οποία ο Οργανισμός Τουρισμού της πόλης έχει κατοχυρώσει με copyright και χρησιμοποιεί ως το επίσημο τουριστικό μότο της πόλης.
Σε μεγαλύτερο βαθμό, σε αυτό το κλίμα κινούνται πόλεις του Μεξικού όπως η Τιχουάνα, το Χουάρεζ και το Μοντερέι,  που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ και προσελκύουν αρκετά μεγάλο αριθμό Αμερικανών τουριστών, κυρίως νεαρότερης ηλικίας. Συνώνυμο αυτών των προορισμών είναι η έξαλλη διασκέδαση και η απόρριψη ηθικών αναστολών που πηγάζει και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και από την κακή ποιότητα του νοθευμένου αλκοόλ που πωλείται σε πολλά καταστήματα. Είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που έχουμε δει και σε κάποιους ελληνικούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια, στη Ζάκυνθο, στη Ρόδο και σε περιοχές της Κρήτης και οφείλεται σε γκρουπ νεαρών κυρίως Βρετανών που έρχονται με εκπτωτικά πακέτα. Η έννοια της εχεμύθειας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν γνωστές μερικές λανθασμένες πράξεις ενός ατόμου που όλο τον υπόλοιπο χρόνο ζει μια περιορισμένη "καθωσπρέπει" ζωή και προσπαθώντας να διασκεδάσει για τις λίγες μέρες που κρατούν οι διακοπές του, μερικές φορές παρεκτρέπεται ή ολισθαίνει σε ήσσονος σημασίας παραβατικές συμπεριφορές.
Αυτό όμως είναι το ακραίο παράδειγμα. Η εχεμύθεια του προορισμού προς τον τουρίστα μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η μη δημοσίευση του ονόματός του, η αποφυγή δημοσίευσης δημοσιογραφικών φωτογραφιών ή φωτογραφιών προώθησης του προορισμού στις οποίες μπορούν να αναγνωριστούν πρόσωπα τουριστών χωρίς τη συγκατάθεση τους, η αποφυγή πολλών ερωτήσεων πέρα από τις απολύτως απαραίτητες για την κράτηση (όνομα, ταξιδιωτικά έγγραφα και τρόπος πληρωμής) και η αποφυγή αποκάλυψης πληροφοριών για τον πελάτη σε τυχόν ερωτήσεις άλλων προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή του. Σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός η παρουσία του πελάτη και η φύση των υπηρεσιών που λαμβάνει ίσως καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο, ενώ στο συνεδριακό τουρισμό και ειδικά σε εμπορικά και βιομηχανικά συνέδρια ή σεμινάρια εκπαίδευσης και παρουσίασης νέων προϊόντων η εχεμύθεια ως προς την ταυτότητα των συμμετεχόντων και τη φύση των εργασιών του συνεδρίου μπορεί να επιβάλλεται για την αποφυγή πρόβλεψης των επιχειρηματικών κινήσεων τους από τους ανταγωνιστές.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο στη συζήτηση περί εχεμύθειας είναι η παρουσία στον προορισμό διάσημων και αναγνωρίσιμων προσώπων, που επιθυμούν να περάσουν μερικές μέρες χαλάρωσης από το βαρύ τους πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται να προσέχουν κάθε στιγμή με το φόβο των φωτογράφων που περιμένουν ώρες κρυμμένοι μέχρι να βρουν την ευκαιρία για μια «ιδιαίτερη» φωτογραφία, όπως έκαναν με την Kate Middleton. Όλοι οι γνωστοί προορισμοί του κόσμου, τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα, τα εστιατόρια που ανήκουν σε παγκοσμίου φήμης σεφ και οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν εμπειρία στο πώς να διατηρούν την ανωνυμία των διάσημων πελατών τους, ενώ δεν είναι ανήκουστο σε μέρη όπως το προαναφερθέν Λας Βέγκας, το Ατλάντικ Σίτυ, το Μακάο-Κοτάι της Κίνας, θέρετρα της Καραϊβικής ή του Αραβικού Κόλπου, το Μονακό-Κυανή Ακτή και αλλού, οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να υπογράψουν συμφωνίες διατήρησης της εχεμύθειας (non-disclosure agreements, confidentiality agreements) με υψηλότατες χρηματικές ρήτρες και άλλες πιθανές κυρώσεις. Ένας προορισμός που διατηρεί επιτυχώς την ανωνυμία μερικών διασήμων πελατών ίσως δεν επωφελείται από τη διαφήμιση που η παρουσία τους προσφέρει, εξασφαλίζει όμως τις υψηλές δαπάνες που αυτοί συνήθως κάνουν και είναι πολύ πιθανό να υποδεχτεί την επόμενη φορά όχι μόνο τους τακτικούς διάσημους πελάτες του, αλλά και τους εξίσου διάσημους και πλούσιους φίλους τους, που επιζητούν ένα διακριτικό μέρος να περάσουν τις διακοπές τους.
Υπάρχει όμως και μια κόκκινη γραμμή στο θέμα αυτό. Η εχεμύθεια που ένας προορισμός εξασφαλίζει στον τουρίστα δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύπτει σε καμία περίπτωση κακουργηματικές και απεχθείς πράξεις όπως ο βιασμός (ο πραγματικός και αποδεδειγμένος, όχι οι γνωστές καταγγελίες τουριστριών που γίνονται κάθε χρόνο με σκοπό την είσπραξη χρημάτων από ασφάλεια) και η σεξουαλική παρενόχληση. Είναι επίσης μεγάλη ντροπή για την ίδια την έννοια του τουρισμού ο παιδεραστικός τουρισμός (σεξοτουρισμός) που προσφέρουν κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας σε Δυτικούς ή πια και σε Ασιάτες που διατίθενται να πληρώσουν για τέτοιου είδους "υπηρεσίες". Αυτές οι πράξεις, γύρω από τις οποίες έχουν στηθεί ολόκληρες τοπικές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να παταχθούν ανελέητα, καθώς αποτελούν στίγμα τόσο για τις χώρες που τις υποθάλπουν όσο και για τις χώρες καταγωγής των "τουριστών".
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χρυσός κανόνας είναι η διατήρηση ενός κλίματος εχεμύθειας σχετικά με τις ταυτότητες και τις δραστηριότητες των τουριστών που επισκέπτονται έναν προορισμό και μάλιστα των συμμετεχόντων σε ειδικές μορφές τουρισμού, όσο αυτοί δεν επιδίδονται σε συμπεριφορές που παραβαίνουν το νόμο ή προσβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τους γύρω τους και καταστρέφουν την εμπειρία και τις αναμνήσεις των υπολοίπων τουριστών. Αν η Δούκισσα Kate Middleton, επιθυμεί να κάνει ηλιοθεραπεία ακάλυπτη παρόντος του συζύγου της σε ιδιωτική τοποθεσία, κανείς δεν έχει δικαίωμα να πάρει και να δημοσιεύσει φωτογραφίες της. Αν όμως κάποιος εννοεί την έννοια του τουρισμού ως λευκή επιταγή για να επιδοθεί σε χρήση ναρκωτικών, σεξουαλικά εγκλήματα και σιχαμερές δραστηριότητες όπως η παιδοφιλία τότε πρέπει να καταλάβει ότι αυτή του η δράση θα έχει συνέπειες για τον ίδιο και ίσως και για τον τουριστικό οργανισμό που οργάνωσε το ταξίδι του και δε θα μπορεί να ζητήσει μη δημοσίευση του ονόματος του και κάλυψη από τον προορισμό. Εξάλλου όπως ισχύει ότι η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που τελειώνει η ελευθερία του άλλου, ισχύει αντίστοιχα ότι η διασκέδασή μου και η τουριστική μου εμπειρία τελειώνει εκεί που αρχίζει η τουριστική εμπειρία του άλλου.


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012