ΘΕΜΑΤΑ
- ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- ΑΡΘΡΑ
- ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ - ΚΙΝΗΤΡΩΝ)
- ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
- ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - YACHTING)
- ΚΑΖΙΝΟ
- ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ - ΚΑΜΠΙΝΓΚΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ)
- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - CAR RENTAL - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΚΤΕΛ - ΤΑΞΙ)
- ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- ΞΕΝΑΓΟΙ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ - ΚΥΠΡΟΣ)
- ΠΡΟΣΩΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - INTERNET ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ (ΑΦΙΞΕΙΣ - ΕΣΟΔΑ)
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΟΤ
- EDITORIAL
- MARKETING - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ
Από το Blogger.
Στο παιχνίδι του θερμαλιστικού τουρισμού επιχειρεί να μπει η Ελλάδα
Στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αναλύθηκαν οι προοπτικές του θερμαλιστικού (ιαματικού) τουρισμού, καθώς και η ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θερμαλισμός, εντάσσεται ως μορφή θεραπευτικής αγωγής, στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.
Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τριάντα οκτώ περιοχές διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους, έχοντας θερμά νερά με φυσική ανάβλυση ή με γεώτρηση. Από τις 38 περιοχές οι 32 είναι «γεωθερμικές» με πλούσιο και βεβαιωμένο δυναμικό, που φτάνει τα 7.520 κυβικά μέτρα την ώρα από φυσικές αναβλύσεις ή από γεωτρήσεις μικρού βάθους και οι υπόλοιπες έξι (Σουρωτή, Δουμπιά, Ξινό Νερό Φλώρινας, Μεταλλικό Κιλκίς, Λουτροχώρι Σκύδρας, Πικρολίμνη Κιλκίς), αποτελούν ψυχρά μεταλλικά νερά αναγνωρισμένα ως ιαματικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού Ζήση Αγγελίδη: «Αυτή τη στιγμή ο θερμαλιστικός τουρισμός κινεί περίπου 24 εκ. κόσμο στην Ευρώπη που ταξιδεύει για τη φροντίδα του. Αυτό περιλαμβάνει θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση», επισημαίνοντας ότι για μια τέτοια θεραπεία ο ΕΟΠΥΥ δίνει 150 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) δίνει κοντά στα 1.700 ευρώ!
Είναι πολλά τα παραδείγματα χωρών της Ευρώπης που έχουν εκμεταλλευτεί το θερμαλιστικό τουρισμό. Η Βουλγαρία διαθέτει περίπου 800 ιαματικές πηγές, η Τσεχία διαθέτει 37 ιαματικά λουτρά και το 5% των τουριστών κάθε χρόνο είναι για ιαματικό τουρισμό. Η Πολωνία διαθέτει 40 ιαματικά λουτρά, η Σλοβενία μετράει 15 ιαματικά κέντρα και 650.000 επισκέπτες το χρόνο, εκ των οποίων το 40% είναι Ιταλοί. Η Γερμανία έχει 300 ιαματικά κέντρα με ετήσιο τζίρο 26 δισ. ευρώ και 10 εκ. επισκέπτες εκ των οποίων το 5% είναι αλλοδαποί. Επίσης η Ιταλία διαθέτει πάρα πολλά ιαματικά κέντρα, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας και έτσι οι Ιταλοί, κάθε χρόνο, επωφελούνται ολοκληρωτική κάλυψη, με έξοδα του κράτους, αρκεί να υπάρχει πιστοποιητικό από το θεράποντα ιατρό.
Πηγή: www.agelioforos.gr
Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013