Από το Blogger.








.

Πόλος έλξης τα θρησκευτικά μνημεία



Μόσχα, Πεκίνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη περιλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο το πρόγραμμα των αρμοδίων της Εκκλησίας της Ελλάδας με στόχο την προβολή της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η Εκκλησία της Ελλάδας θα εκπροσωπηθεί στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, που διοργανώνονται στις τέσσερις πόλεις - παγκόσμια κέντρα.
Η αρχή γίνεται από τις 19 Μαρτίου από τη διεθνή τουριστική έκθεση της Μόσχας και ακολουθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου η έκθεση του Πεκίνου, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η έκθεση στο Λονδίνο και τον Ιανουάριο του 2014 η έκθεση στη Νέα Υόρκη. «Ενώ διάφορες μορφές τουρισμού δείχνουν να φθίνουν, ο θρησκευτικός βρίσκεται σε συνεχή άνθηση» τονίζει ο μητροπολίτης Δωδώνης και πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) Χρυσόστομος.
Oι μητροπόλεις της χώρας τώρα καταγράφουν τα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους, με στόχο τρία μνημεία από κάθε μητρόπολη να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας. Άλλωστε, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στο θρησκευτικό τουρισμό με εμβληματικά μνημεία όπως η Παναγία της Τήνου, τα Μετέωρα, το μοναστήρι της Πάτμου. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά, καθώς η Ελλάδα είναι διάσπαρτη με θρησκευτικά μνημεία, αφού έχει μακραίωνη ιστορία συνδεδεμένη με τους 21 αιώνες του Χριστιανισμού.
Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελεί σταθμό ενός μεγαλύτερου τουριστικού ταξιδιού. Εξάλλου, εάν υπάρξουν καλή οργάνωση και σχεδιασμός, η επίσκεψη σε ένα τόπο θρησκευτικής μνήμης μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μορφές τουρισμού, όπως τα σύντομα ταξίδια για φυσιολατρικό τουρισμό (π.χ. για πεζοπορία). Από την άλλη ο θρησκευτικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί αυτοτελή μορφή τουρισμού, που μπορεί να γίνει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες.
«Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες θρησκευτικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης όχι μόνο των Ορθοδόξων αλλά και των πιστών άλλων θρησκειών και δογμάτων» παρατηρεί, ο Νίκος Ταμπάκης καθηγητής Θεολογίας στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Πρότυπο Αθηνών. «Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, ως μοχλός ανάπτυξης. Η συστηματικότερη προβολή της πλούσιας θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας συνιστά μια στρατηγική επιλογή για την αναβάθμιση πολλών περιοχών» παρατηρεί ο κ. Ταμπάκης, δίνοντας το στίγμα για αξιοποίηση του πλούτου της Ελλάδας που δεν θα περιορίζεται στο δίπτυχο «ήλιος - θάλασσα».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013