Από το Blogger.








.

Διεθνής τουριστικός προορισμός η Θεσσαλονίκη


Υπερδιπλασιασμός ξένων τουριστών, νέες αεροπορικές συνδέσεις με πόλεις της Ρωσίας, καθημερινές πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη, επιχειρούμενο άνοιγμα στην αγορά της Κίνας είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης.
"Τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε μια έντονη προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων τουριστών, κάτι που -για πρώτη φορά- έγινε τόσο μεθοδικά και οργανωμένα. Έτσι, για παράδειγμα, για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών ασχολήθηκε μια ομάδα εξειδικευμένων ατόμων, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν καλά την τούρκικη νοοτροπία", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης και εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Στέφανος Χατζημανώλης.
Έτσι λεωφορεία με τουρίστες από την Τουρκία -τα περισσότερα από Κωνσταντινούπολη- είναι, πλέον, μια καθημερινή εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Πόλος έλξης το σπίτι του Κεμάλ στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Αποστόλου Παύλου. Παρά το γεγονός ότι ακόμη παραμένει κλειστό -λόγω ανακαίνισης- αυτοί που επιθυμούν να το δουν και να το φωτογραφίσουν, έστω απ' έξω, είναι εκατοντάδες. 
Το νέο μεγάλο στοίχημα που θέτει τώρα η Θεσσαλονίκη είναι να "κατακτήσει" την αγορά της Κίνας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Turkish Airlines έχει προσκαλέσει και θα φέρει στην πόλη πέντε Κινέζους δημοσιογράφους ώστε να ενημερωθούν, να τη γνωρίσουν και στη συνέχεια να γράψουν για αυτήν. 
Όμως μεγάλη μείωση σημειώνει ο εσωτερικός τουρισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από τρία χρόνια οι Έλληνες τουρίστες άγγιζαν το 80% ενώ οι ξένοι το 20%, το 2012 η αναλογία Ελλήνων και ξένων τουριστών διαμορφώθηκε σε 60% και 40% αντιστοίχως. Φέτος υπολογίζεται ότι θα γίνει 50% - 50%.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 27 Μαΐου 2013