Από το Blogger.








.

Η Σαντορίνη συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος


Η Σαντορίνη ζει την εποχή της τουριστικής ευδαιμονίας της, αφού επί χρόνια προσπάθησε και προσπαθεί χωρίς σταματημό να βρίσκεται με την αξία της στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου το νησί παρουσιάζοντας αύξηση 27,5% αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στις αφίξεις, ανάμεσα σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, ενώ ρεκόρ σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις και τον Ιούνιο, καθώς ήταν αυξημένες κατά 30,6%.
Η αλήθεια είναι ότι η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη και σπουδαία «προίκα» από τη φύση της, που την καθιστά στην κυριολεξία μοναδική! Είναι η ίδια δημιούργημα ενός ηφαιστείου, κατά έναν τρόπο, που δεν έχει όμοιό του. Τα πλοία μπορούν και διαπλέουν το μεγάλο κρατήρα αυτού του ηφαιστείου, με τους επιβάτες του να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν μαγεμένοι τα ικριώματα της Καλντέρας, που έχει τη μορφή εκλειπτικής και ο μεγάλος άξονας της αγγίζει τα 11 χιλιόμετρα. Στο κέντρο αυτής της βαθιάς χοάνης, που κατακλύζεται από θάλασσα υπάρχουν σήμερα τα νησιά με τους κρατήρες του ηφαιστείου, δύο εντυπωσιακά χαμηλά βουνά από κάθε είδους λάβα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι οι μεγάλοι κάθετοι γκρεμοί της Καλντέρας είναι ένα τεράστιο ανοικτό γεωλογικό μουσείο, αλλά και ένα εντυπωσιακό ταμπλό για παρατηρήσεις και θαυμασμό από τους επισκέπτες, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν ούτε σχέση ούτε και κανένα ενδιαφέρον με τη γεωλογία.
Στη θέα της και μόνο η καλντέρα κόβει την ανάσα, είτε την κοιτάς από ψηλά προς τη θάλασσα είτε από τη θάλασσα προς τα πάνω. Το ηφαίστειο είναι η μεγάλη μήτρα των θαυμάτων για τη Σαντορίνη. Με ένα ηφαιστειακό παρελθόν μερικών εκατομμυρίων ετών να την ακολουθεί και με τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη από καταβολής κόσμου να έχει διαμορφώσει τη σημερινή εικόνα της, η Σαντορίνη είναι από μόνη της ένας παγκόσμιος ταξιδιωτικός μαγνήτης.
Με δύο εξαιρετικά σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και δύο σπουδαία μουσεία με εξαιρετικά ευρήματα, η Σαντορίνη έχει στο τουριστικό της οπλοστάσιο δύο ακόμη μοναδικά όπλα: Ο επισκέπτης της έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στους προϊστορικούς δρόμους μιας από τις αρχαιότερες πόλεις στη Μεσόγειο. Το Ακρωτήρι είναι η πόλη που έθαψε κάτω από τόνους λάβας η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1613 π.Χ. Είναι η πόλη που την επισκέπτονται καθημερινά μερικές χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Και δεν είναι μόνο αυτή η πόλη. Μια άλλη αρχαία πόλη των Γεωμετρικών χρόνων έχει ανασκαφεί στην κορυφογραμμή του Μέσα Βουνού, μια πόλη που τα ερείπιά της αγγίζουν σήμερα τον ουρανό, με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στο Αιγαίο: η Αρχαία Θήρα. 
Το ηφαίστειο το επισκέπτονται καθημερινά περίπου 2.500 - 3.000 τουρίστες. Τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, που ξανάνοιξε από πέρυσι, τον επισκέπτονται περίπου 2.500 επισκέπτες. Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, πάνω στο Μέσα Βουνό, ανεβαίνουν κάθε μέρα περίπου 1.000 τουρίστες. 
Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα αρχαϊκά ευρήματα από την Αρχαία Θήρα, που βρίσκεται και αυτό στα Φηρά, οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 1.500 καθημερινά.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013