Από το Blogger.

Τουρισμός: Μάχη επιβίωσης πίσω από τα ρεκόρ


Εκατοντάδες ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτει, το ένα μετά το άλλο, τα ρεκόρ προσέλκυσης ξένων τουριστών. Κάποιοι προορισμοί και ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια για να καλύψουν την εκρηκτική ζήτηση, ενώ σε άλλες περιοχές πανηγυρίζουν κάθε φορά που κάνουν κάποια κράτηση.
Σε μια χρονική περίοδο όπου ο ελληνικός τουρισμός προεξοφλείται ότι θα αγγίξει νέο ρεκόρ αφίξεων 17 εκατ. ξένων επισκεπτών και εισπράξεις 11 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης δηλώνει ότι «τα 8.000 από τα συνολικά 9.700 ελληνικά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν, ήδη, ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ οργιάζουν τα παράνομα καταλύματα ακόμα και στην πρωτεύουσα...».
Η οικονομική κρίση φαίνεται πως λειτουργεί σαν λίπασμα για να ανθεί μια ολόκληρη γκρίζα τουριστική παραοικονομία, τα μεγέθη της οποίας, αν επιβεβαιωθούν, προκαλούν σοκ. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, νοικιάζονται επίσημα ως τουριστικά καταλύματα τουλάχιστον 2.000 διαμερίσματα και βίλες, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 5.000. Στα χέρια των αρμόδιων αρχών, μάλιστα, βρίσκεται σχετικός κατάλογος και στοιχεία για 1.200 διαμερίσματα και βίλες της Αττικής που νοικιάζονται παράνομα ως τουριστικά καταλύματα μέσα από δεκάδες ιστοσελίδες. 
Πώς εξηγείται, όμως, να επιβιώνει οριακά σχεδόν το 80% των ελληνικών ξενοδοχείων; Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ΞΕΕ, παρά τα ρεκόρ αφίξεων, η ξενοδοχειακή αγορά κινείται, ήδη, με τουλάχιστον τρεις ταχύτητες. Τη μερίδα του λέοντος από την αυξημένη τουριστική πελατεία, ωστόσο, μοιράζονται περίπου 2.000 ξενοδοχεία, που κινούνται με την πρώτη και δεύτερη ταχύτητα. Με την πρώτη ταχύτητα κινούνται τα ξενοδοχεία περιοχών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική κι η Κεφαλλονιά. Οι περιοχές δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από το εξωτερικό και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τους ισχυρότερους ξένους τουρ οπερέιτορ, που τους εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό πελατών.
Με τη δεύτερη ταχύτητα, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, κινούνται περιοχές όπως η Μύκονος και η Κέρκυρα, όπου βρίσκει κανείς γεμάτα, αλλά και άδεια ξενοδοχεία.
Ουραγοί της αγοράς και υποψήφιες για λουκέτο εμφανίζονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας. 
Πώς προκαλείται, όμως, η ασφυξία στο 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων; «Δίνουν τα δωμάτια σε χαμηλές τιμές, δεν έχουν κεφάλαια ούτε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα κι έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση», εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013