Από το Blogger.








.

Μύκονος: Η βιτρίνα έγινε σκουπιδότοπος


Παρέα με τα σκουπίδια κάνουν φέτος χιλιάδες τουρίστες στη Μύκονο. Η τουριστική βιτρίνα της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, με τους υπερχειλισμένους κάδους και τους γεμάτους σκουπίδια δρόμους να δυσφημούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.
Με πάνω από 20.000 κλίνες, περισσότερα από 400 εστιατόρια, 10.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι μαζί με τους τουρίστες - την περίοδο αιχμής - ξεπερνούν τις 100.000, τα σκουπίδια γίνονται η μαύρη τρύπα που απειλεί να ρουφήξει όλες τις προσπάθειες των επαγγελματιών.
Έτσι, βλέποντας τα πράγματα να έχουν ξεφύγει, επαγγελματίες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο πήραν την κατάσταση - της αποκομιδής των σκουπιδιών - στα χέρια τους. Μάζεψαν χρήματα -σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώθηκε πριν από 15 ημέρες το ποσό των 40.000 ευρώ- βρήκαν έναν εργολάβο μέσω του οποίου μίσθωσαν αυτοκίνητα, πήραν αλλοδαπούς εργάτες, παρακίνησαν εθελοντές. Και όλοι μαζί άρχισαν να μαζεύουν τα σκουπίδια από τους υπερχειλισμένους κάδους και τους δρόμους, προσπαθώντας να μπαλώσουν τις τρύπες στις υπηρεσίες του δήμου. 
Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε το πρόβλημα με τα απορρίμματα η νέα δήμαρχος του νησιού Ειρήνη Γρυπάρη. «Από τους 19 υπαλλήλους - με δίμηνη σύμβαση - έμειναν οι 10, συν τους 15 μόνιμους του δήμου. Ελπίζουμε να πάρουμε άλλους 39 με δίμηνη σύμβαση», λέει. «Είχαμε πρόβλημα και με τα τρία απορριμματοφόρα του δήμου, γι' αυτό πριν από 10 ημέρες νοικιάσαμε έξι (τέσσερα μεγάλα και δύο μικρά) με 29.000 ευρώ το μήνα. Τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να φτιάχνουν. Καθημερινά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στο ΧΥΤΑ κυμαίνεται από 90 έως 100 τόνους». 
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο ΧΥΤΑ της Μυκόνου που εγκαινιάστηκε το 2009 θεωρείται από τους χειρότερους του Αιγαίου. Δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές, ούτε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. 

Πηγή: www.tanea.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013