Από το Blogger.








.

Δημιουργία πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης που θα καταλαμβάνει τις περιοχές του Λευκού Πύργου, της ΧΑΝΘ, του Θεάτρου Κήπου, της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ), των Πανεπιστημίων και του Γ΄ Σώματος Στρατού μέσα στα επόμενα χρόνια προτείνει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης.
Στο σχέδιο, που δόθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και η επέκταση των ορίων του ιστορικού κέντρου μέχρι και την Άνω Πόλη.  
Όσον αφορά ειδικότερες δράσεις:

• Προβλέπει τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης.

• Προτείνει το χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου σε προστατευόμενη περιοχή και την ενοποίησή του με τις δασικές εκτάσεις Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος, Φιλύρου, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Νεοχωρούδας και Πενταλόφου.

• Ορίζει τη δημιουργία «μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου Θεσσαλονίκης» στο κέντρο, στις περιοχές Λευκού Πύργου, πάρκου ΧΑΝΘ, Θεάτρου Κήπου, Βασιλικού Θεάτρου, Αρχαιολογικού Μουσείου, χώρου ΔΕΘ, Πανεπιστημίων, Γ΄ Σώματος Στρατού και Πεδίου του Άρεως, με εκτόνωση στις περιοχές Ευαγγελιστρίας και Κήπων του Πασά.

• Προτείνει την επέκταση των ορίων του ιστορικού κέντρου ώστε να περιλάβουν όλη την εντός των τειχών περιοχή, έως τα όρια της Άνω Πόλης. Επίσης τη θέσπιση στη περιοχή των Λαδάδικων μέτρων πολεοδομικού χαρακτήρα, με έμφαση στον έλεγχο των χρήσεων γης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013