Από το Blogger.








.

Αrt island η Οξυά από τον πρώην εμίρη του Κατάρ και την κόρη του


Μεγάλη ανατροπή στο σχέδιο αξιοποίησης του νησιού Οξυά (φωτογραφία) στις Εχινάδες νήσους, μεταξύ Ιθάκης και Αιτωλοακαρνανίας στο Ιόνιο, το οποίο αγόρασε πρόσφατα ο παραιτηθείς (υπέρ του γιου του) εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. 
Μέχρι σήμερα οι φήμες έλεγαν ότι ο πρώην εμίρης αγόρασε ένα νησί 4.200 στρεμμάτων αντί περίπου 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να χτίσει εκεί ένα εξοχικό παλάτι. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το όμορφο, αλλά άγονο νησί του Ιονίου ο πρώην εμίρης του Κατάρ σχεδιάζει να το μετατρέψει σε ένα παγκοσμίου εμβέλειας «art island». Δηλαδή σε ένα νησί τέχνης, πολιτισμού και φιλοξενίας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη αυτή επένδυση, λένε οι πληροφορίες, θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 250 - 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα προσφέρει τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας. 
Το νησί θα μετατραπεί σε ένα διεθνές κέντρο τέχνης και πολιτισμού, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει καλλιτέχνες και εκθέσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Θα δημιουργηθούν: μουσείο, χώροι έκθεσης των έργων, αίθουσες εκδηλώσεων και αμφιθέατρο. Επίσης, θα αναπτυχθούν χώροι φιλοξενίας των καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μπορούν να μείνουν στο νησί, να δημιουργούν και να εκθέτουν τα έργα τους.
Όλα τα κτήρια που θα χτιστούν θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στις φυσικές ιδιαιτερότητες του νησιού, αλλά και στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής και της χώρας. Θα είναι όλα βιοκλιματικά και εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. 
Συμπερασματικά, ο στόχος είναι να γίνει μια αξιοποίηση που θα είναι μοναδική στον κόσμο, καθώς ένα εντελώς άγονο νησί, από το μηδέν θα μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό κέντρο τέχνης, πολιτισμού και φιλοξενίας.
Η μετατροπή της Οξυάς σε «art island» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω τουριστική προβολή όλης της Ελλάδας, αφού η χώρα μας θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013