Από το Blogger.








.

Σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στα ελληνικά λιμάνια



Στο 62,1% των λιμανιών δεν υπάρχουν στεγασμένοι χώροι για την αναμονή των επιβατών και τα 7 από τα 10 λιμάνια δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια και πλοία νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε 93 λιμάνια της χώρας. 
Από την έρευνα αναδείχθηκαν τα πολλά τεχνικά προβλήματα των λιμανιών, αλλά και η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε, από την προηγούμενη έρευνα του Εργαστηρίου (2002), εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από το κράτος παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες ανακοινώσεις.
Παραμένουν τα προβλήματα στη διασύνδεση λιμανιού - οδικών δικτύων λόγω της θέσης των λιμανιών στο κέντρο του αστικού ιστού, ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση σε θέματα οργάνωσης και αστυνόμευσης των λιμανιών. Στο 42,1% των λιμανιών δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα για όσους επιβάτες θέλουν τα ταξιδέψουν χωρίς αυτά, ενώ στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, στο 58,9% καταγράφονται ελλείψεις σε μέσα πυρασφάλειας, στο 85,3% στον εξοπλισμό παρακολούθησης της ποιότητας νερού και στο 34,7% στα μέσα καταπολέμησης της ρύπανσης. 
Τέλος τα 5 στα 10 λιμάνια έχουν πρόβλημα με τα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε μακρινή απόσταση σε σχέση με τη θέση του πλοίου και οι επιβάτες αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.  
Επιπλέον στο 48,4% δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για μέσα μαζικής μεταφοράς και οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ταξί για τις μετακινήσεις τους ή να περπατήσουν αρκετή ώρα για να φτάσουν στα σημεία διέλευσης των λεωφορείων. 

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012