Από το Blogger.








.

Πρόταση για ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού μέσω μετατροπής εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατικές διαδρομές




Ο ποδηλατικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια δράση που ειδικά στην Ελλάδα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατικές διαδρομές.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση των παλαιών γραμμών του Πλαταμώνα και της γραμμής της Πελοποννήσου. Η μελέτη προβλέπει την παράλληλη επενδυτική αξιοποίηση των παλαιών σταθμών με τη μετατροπή τους σε πολιτιστικά κέντρα ή παραδοσιακά καφενεία. Μάλιστα εταιρεία ποδηλάτων της Αχαΐας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μια πατέντα που δίνει τη δυνατότητα στα ποδήλατα να κινούνται πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες. Στις ρόδες του ποδηλάτου τοποθετούνται δύο μικρές βοηθητικές ρόδες που κουμπώνουν πάνω στις γραμμές και επιτρέπουν την ισορροπία και την κίνηση του ποδηλάτη. 
Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και ενός πεζοδρόμου, που θα λειτουργήσουν σαν πνεύμονας οξυγόνου, γίνονται ήδη σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του Πειραιά. Η αρχή έγινε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στο δήμο από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) του παλαιού σταθμού του στον Αγ. Διονύσιο, απέναντι από τα πλοία που αναχωρούν για την Κρήτη. Οι παλαιές ράγες του σιδηροδρομικού διαδρόμου Λεύκας - Αγίου Διονυσίου, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί και βρίσκονται εκτός λειτουργίας τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, θα αποτελέσουν τον "πυρήνα" της ανάπλασης, καθώς πάνω τους θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος μήκους 1,6 χιλιομέτρου. 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012