Από το Blogger.








.

Μείωση της κίνησης στις ελληνικές λουτροπόλεις



"Άνυδρη" χρονιά για τις ελληνικές λουτροπόλεις εκτιμάται ότι θα είναι το 2012: η απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων να βάλουν "μαχαίρι" στα λουτρικά επιδόματα των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται να κρατήσουν φέτος χιλιάδες συνταξιούχους εκτός των πισίνων με τα ιαματικά νερά.
Η πτώση της κίνησης στις ελληνικές λουτροπόλεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 80%, σε σχέση με το 2011, όταν τις είχαν επισκεφτεί περίπου 2-2,5 εκατ. λουόμενοι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, Ανέστης Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των λουτρών της Σαμοθράκης, όπου από 150 λούσεις ημερησίως τέτοια εποχή πέρσι, φέτος δεν καταγράφονται πάνω από 25 - 30 κι αυτές από περαστικούς τουρίστες, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών η κατάσταση είναι χειρότερη αφού από 500 λούσεις έχουμε φτάσει στις 60, ενώ στην Αιδηψό που μέχρι πέρσι πήγαινε καλά, "δεν αναμένεται φέτος να βγουν τα έξοδα", σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασιάδη. 
Η κάθετη πτώση της ζήτησης στα ελληνικά λουτρά είναι απόρροια μιας σειράς παραγόντων: "Κατά 70% εκτιμώ ότι οφείλεται στη μεγάλη μείωση, σχεδόν κατάργηση, των λουτρικών επιδομάτων και κατά 30% στην οικονομική κρίση, καθώς αυτοί που θα έρθουν στα λουτρά πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα διαμονής κ.λπ.", προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε άλλες χώρες οι αφίξεις τουριστών για θεραπευτικό τουρισμό είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας, όπου ξεπερνούν τα 20 εκατ. ετησίως, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου. 
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι υψηλής ποιότητας ιαματικές πηγές της χώρας μας μπορούν σε λίγα χρόνια από σήμερα- με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα ανάπτυξης- να προσελκύουν πάνω από 10 εκατ. Έλληνες και ξένους τουρίστες ετησίως.
Σήμερα από τις 82 οργανωμένες ελληνικές λουτροπόλεις, μόνο οι 62 λειτουργούν κανονικά και οι υπόλοιπες είτε απλά επιβιώνουν, ανοίγοντας για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην περίοδο αιχμής είτε παραμένουν κλειστές. 
Το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση των επισκεπτών στις ελληνικές λουτροπόλεις θα φανεί μετά τον Οκτώβριο, καθώς η υψηλή σεζόν για τα λουτρά είναι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 28 Αυγούστου 2012