Από το Blogger.








.

Minoan Group: Μεγάλη τουριστική επένδυση στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου

Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα από τα 25.000 στρ.
της έκτασης που θα υλοποιηθεί η επένδυση 

Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε την ένταξη στο Fast Track και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης. Η πρώτη επένδυση στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο της βρετανικής εταιρείας Minoan Group πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, στα διοικητικά όρια Σητείας - Ιτάνου και υπολογίζεται στα 267,7 εκατ. ευρώ.  
Η προσπάθεια για την επένδυση ξεκίνησε από το 1998, όταν η εταιρεία Minoan ανέλαβε, ύστερα από διαγωνισμό της Μονής Τοπλού, την εκμετάλλευση της έκτασης για τη δημιουργία τουριστικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Το 2007 ύστερα από εννέα χρόνια και απίστευτη γραφειοκρατία εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης. 
Η επένδυση αρχικά αφορούσε τη δημιουργία 7.000 κλινών σε πέντε τουριστικούς οικισμούς, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα golf και μαρίνα για yachts και κότερα και υπολογιζόταν ότι θα δημιουργούσε 3.500 θέσεις εργασίας. Το 2007 έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο με απόφασή του το 2010 ακύρωσε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γιατί η επένδυση δεν αφορούσε ήπια τουριστική ανάπτυξη. 
Τα σχέδια της Minoan έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και είναι προσαρμοσμένα στην απόφαση του ΣτΕ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πέντε μικρομεσαίων πολυτελών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών (650 δωμάτια, σουίτες και studios), κέντρο θαλασσοθεραπείας και ένα γήπεδο golf. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και στόχος είναι οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ολόκληρο το χρόνο.

Πηγές: www.tanea.gr, www.minoangroup.com

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012