Από το Blogger.








.

Minoan Group: Fast track για μεγάλη τουριστική επένδυση στο Λασίθι



Ένα μεγάλο project που εκπονήθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια, αλλά δεν προχώρησε έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Την ένταξη της τουριστικής επένδυσης που θα γίνει στην περιοχή Κάβο Σίδερο κοντά στο φοινικόδασος του Βάι στο Λασίθι αποφάσισε σήμερα Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. 
Η έκταση αποτελείται από 26.000 στρέμματα και είχε μεταβιβαστεί από τη Μονή Τοπλού στο κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, που συνέστησε το ίδιο το μοναστήρι και στη συνέχεια παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στην αγγλική εταιρεία Minoan Group το 1998.
Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης, καθώς όπως μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν στην περιοχή περιλαμβάνεται αρχαιολογικός χώρος που δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί. Έτσι τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ, καθώς είχαν "παγώσει" από το Συμβούλιο της Επικρατείας.




Το project περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε τουριστικών οικισμών (μακέτες) με δυνατότητα να στεγάσουν 7.000 κλίνες, ξενοδοχεία πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2007 η Minoan Group ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα Kempinski Hotels για τη διαχείριση ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην περιοχή.
Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr, www.minoangroup.com

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012