Από το Blogger.








.

Τα ξενοδοχεία χειμερινών προορισμών έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους



Η συνεχιζόμενη πτωτική τάση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης και το υπέρογκο κόστος της θέρμανσης πλήττουν τις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις σε χειμερινούς προορισμούς, οι οποίες πλέον δίνουν μάχη για τη βιωσιμότητά τους. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου, λόγω της εξίσωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, το κόστος θέρμανσης των δωματίων σε ένα ορεινό χωριό φτάνει το 35% των λειτουργικών εξόδων της μονάδας. «Το τεράστιο κόστος συντήρησης μιας μονάδας σε χειμερινό προορισμό σε συνδυασμό με τις χαμηλές πληρότητες των τελευταίων ετών καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να προτιμήσει να τη διατηρήσει κλειστή», αναφέρει ο κ. Ρέτσος. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε έρευνα της ΠΟΞ, βάσει των οποίων τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας έχουν απολέσει το 50% των εσόδων τους την τελευταία 4ετία (2008 - 2012), όταν για τις μονάδες σε προορισμούς resort οι απώλειες συγκρατούνται στο 5% - 10%. 
Για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, κάνοντας λόγο για την «άλλη Ελλάδα των ορεινών προορισμών, που χρησιμοποιεί  πετρέλαιο θέρμανσης για εννιά μήνες το χρόνο» και ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών την εισαγωγή ρύθμισης για τη μείωση του κόστους αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι ορεινοί προορισμοί εξυπηρετούν κυρίως τον εσωτερικό τουρισμό, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 80%, διαπιστώνουμε ότι δημιουργούνται συνθήκες αφανισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εγκατάλειψης των προορισμών και μαρασμού των τοπικών οικονομιών», τόνισε ο κ. Τσακίρης. 

Πηγή: www.express.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013