Από το Blogger.








.

Ιατρικός τουρισμός: Μερίδιο από την πίτα των 5 εκατ. μετακινούμενων ασθενών φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ελλάδα




Mερίδιο από την παγκόσμια «πίτα» του ιατρικού τουρισμού που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ (και για ορισμένους τα 50 δισ. ευρώ), με πέντε εκατομμύρια μετακινούμενους ασθενείς - τουρίστες ετησίως φιλοδοξεί να διεκδικήσει η Ελλάδα.
«Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια "βιομηχανία" υπαρκτή, είναι μια οικονομική πίτα που κάθε χρόνο μεγαλώνει» λέει η Μαρία Γεώργα, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Treatment Abroad, οργανισμού που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού διεθνώς και έχει σχεδιάσει την πιστοποίηση Code of Practice για την εφαρμογή των ορθών πρακτικών σε ξένους ασθενείς.
Με βάση μελέτη της εταιρείας στους 25 κυριότερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού το 2012, από στοιχεία των εθνικών οργανισμών υγείας, ο συνολικός αριθμός ασθενών - τουριστών ανέρχεται σε 4,019 εκατ. με μέση κατά κεφαλή δαπάνη τα 2.084 δολάρια και το τζίρο να ανέρχεται σε 8,376 δισ. δολάρια. Στην κορυφαία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ταϊλάνδη με 673.000 ασθενείς - τουρίστες και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 600.000, η Μαλαισία με 578.000, η Σιγκαπούρη με 370.000, η Ουγγαρία με 330.000, η Πολωνία με 275.000, η Ιορδανία με 170.000, η Ινδία με 156.000, η Τουρκία με 130.000, ενώ η Νότια Κορέα με 110.000 είναι στη δέκατη θέση.
Στη μελέτη της McKinsey ο ιατρικός τουρισμός βρίσκεται ανάμεσα στα «ανερχόμενα αστέρια» που θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδό της από την κρίση, χάρη στο μεγάλο αριθμό των ειδικευμένων γιατρών, το χαμηλότερο κόστος θεραπείας σε σχέση με ανεπτυγμένες χώρες ( π.χ. Μεγάλη Βρετανία), το καλό επίπεδο τουριστικής υποδομής και το ευνοϊκό ρυθμιστικό καθεστώς για ορισμένες θεραπείες (π.χ. υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).
«Οι μελέτες της αγοράς ιατρικού τουρισμού έχουν καταδείξει ότι ποσοστό 30% - 40% των εσόδων του ιατρικού τουρισμού κατευθύνεται προς τη διαμονή και την εστίαση. Τούτο σημαίνει ότι κάθε αύξηση των εσόδων του ιατρικού τουρισμού θα έχει σημαντικά ευεργετικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων και εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά εξασφαλίζει λόγω της φύσεώς της και ρευστότητα στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις που θα εμπλακούν» δηλώνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης.
Έντεκα βήματα που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του «πακέτου» που συνδυάζει θεραπεία και διακοπές στην Ελλάδα προτείνει το ΞΕΕ:

1. Δημιουργία διεύθυνσης για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο υπουργείο Τουρισμού ή στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), με τη συνεργασία και συνδρομή για τα ιατρικά θέματα του υπουργείου Υγείας και αρμοδιότητά της το μάρκετινγκ και την προβολή.

2. Δυνατότητα ενίσχυσης των δαπανών για την προσαρμογή και πιστοποίηση των νοσηλευτηρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας (ΤΕΜΟΣ), με την ένταξη των δράσεων και επενδύσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

3. Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τους ασθενείς από το εξωτερικό.

4. Παρότρυνση και κινητροδότηση των νοσηλευτηρίων για δημιουργία πακέτων ιατρικού τουρισμού από κοινού με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

5. Συμμετοχή στις διεθνείς ιατρικές εκθέσεις και συνεργασία με διεθνείς facilitators ιατρικού τουρισμού.

6. Εκπόνηση πολύγλωσσου οδηγού για τον ιατρικό τουρισμό, για χρήση του από ασθενείς.

7. Δημιουργία κώδικα δεοντολογίας για τον ιατρικό τουρισμό.

8. Σύνταξη τυποποιημένων συμφωνητικών για τη νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών στη γλώσσα των ασθενών.

9. Υποχρεωτική έκδοση των λογαριασμών και στα αγγλικά.

10. Δημιουργία μητρώου κλινικών και νοσηλευτηρίων υποδοχέων του ιατρικού τουρισμού.

11. Έλεγχο των παρεχομένων τουριστικά ιατρικών υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζεται η φήμη της χώρας και του προϊόντος ως προορισμού ιατρικού τουρισμού.

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013