ΘΕΜΑΤΑ
- ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- ΑΡΘΡΑ
- ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ - ΚΙΝΗΤΡΩΝ)
- ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
- ΕΡΕΥΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ
- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - YACHTING)
- ΚΑΖΙΝΟ
- ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ - ΚΑΜΠΙΝΓΚΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ)
- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - CAR RENTAL - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΚΤΕΛ - ΤΑΞΙ)
- ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- ΞΕΝΑΓΟΙ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ - ΚΥΠΡΟΣ)
- ΠΡΟΣΩΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - INTERNET ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ (ΑΦΙΞΕΙΣ - ΕΣΟΔΑ)
- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΟΤ
- EDITORIAL
- MARKETING - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ
Από το Blogger.
Με γερμανική τεχνογνωσία ο εναλλακτικός τουρισμός
Tα τελευταία χρόνια, οι τουριστικοί όμιλοι της Ευρώπης βλέπουν μία μεγάλη κατηγορία τουριστών να απορρίπτουν το μαζικό τουρισμό και να αναζητούν μία άλλη μορφή ταξιδιού, πιο κοντά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των ρύπων και γενικά επιθυμούν έναν βιώσιμο τουρισμό. Η τάση αυτή ώθησε το 2009 το μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο της Γερμανίας TUI μαζί με την Thomas Cook να ιδρύσουν ένα σύλλογο για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Έδρα του συλλόγου είναι το Βερολίνο και στόχος του η προώθηση πακέτων εναλλακτικού τουρισμού. Μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Aida Cruises, η TUI AG, η TUI Cruises, η TUI-Deutschland, η TUI-Osterreich, η TUI-Suisse, η Thomas Cook Reisen, η Neckermann Reisen, η Airtours και η Gebeco.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εναλλακτικού τουρισμού είναι το πρόγραμμα προστασίας των δελφινιών και των φαλαινών, που ζουν στις ακτές των Κανάριων Νήσων. Ο σύλλογος προσφέρει στους τουρίστες εκδρομές στην περιοχή για την παρατήρησή τους, διαφημίζοντας τον κώδικα συμπεριφοράς, που ακολουθούν τα πλοιάρια σε αυτές τις εκδρομές. Τα πλοιάρια είναι κάθε φορά περιορισμένα και δεν πλησιάζουν τόσο πολύ, ώστε να απειλούνται τα ευαίσθητα αυτά θαλάσσια θηλαστικά.
Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα ανάπτυξης ήπιας μορφής τουρισμού αποτελεί η λίμνη Κωνσταντία, που αποτελεί ουσιαστικά το σύνορο τριών χωρών, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Η λίμνη είχε απειληθεί από την ανεξέλεγκτη μόλυνση. Τα αστικά λύματα είχαν οδηγήσει σε ευτροφισμό, στην υπερβολική δηλαδή ανάπτυξη της χλωρίδας. Χάρη σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων αλλά και στη λήψη αυστηρών μέτρων στάθηκε δυνατό να διασφαλιστεί έπειτα από δεκαετίες μία εξαιρετική ποιότητα υδάτων, με την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών.
Σήμερα, η λίμνη της Κωνσταντίας υποδέχεται πάνω από 1,2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Στο «καθαρό» ίματζ της περιοχής συνέβαλαν και οι βιολογικές καλλιέργειες. Οι αγρότες δημιούργησαν συνεταιρισμούς, προκειμένου να μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους στους τουρίστες χωρίς μεσάζοντες. Έτσι, επωφελήθηκαν άμεσα από τον τουρισμό και οι ίδιοι οι αγρότες. Το παράδειγμα της Κωνσταντίας μπορεί να ακολουθήσει η Καστοριά με τη δική της λίμνη.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία είναι σαφές ότι για να αναδειχθούν νέες μορφές τουρισμού στη χώρα μας περισσότερο χρειάζεται η τεχνογνωσία και λιγότερο τα χρήματα.
Η Ρόδος προσέφυγε στη γερμανική τεχνογνωσία για να επεκτείνει τον τουρισμό της και τη χειμερινή περίοδο. Η καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Westkuste στην πόλη Χάιντε της βόρειας Γερμανίας Ανια Βολέζεν ανέλαβε να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς μεταξύ Γερμανών τουριστών για να διαπιστωθεί τι θέλουν από τη Ρόδο το χειμώνα. Εάν π.χ. το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μεσαιωνική Πόλη, θα πρέπει αυτή να αναδειχθεί τουριστικά. Εάν θέλουν ποδηλασία ή πεζοπορία, επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υποδομές και στη συνέχεια να υπάρξει το ανάλογο μάρκετινγκ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σύντομα στους τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες.
Πηγή: www.kerdos.gr
Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013