Από το Blogger.








.

Το 2013 έτος γαστρονομίας για τη Σαντορίνη που προωθεί τα αγροτικά της προϊόντα



Τη "γαστρονομική υπέρβαση" επιχειρεί η Σαντορίνη με μια σειρά μοναδικών προϊόντων στον κόσμο, έτσι το 2013 ανακηρύχθηκε έτος γαστρονομίας με στόχο το νησί να καθιερωθεί και ως γαστρονομικός προορισμός.
Τα παραπάνω αναλύθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη από το δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Ζώρζο, το διευθυντή ανασκαφών Ακρωτηρίου Χρήστο Ντούμα, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, Μιχάλη Φυτίκα και την τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Αικατερίνη Τράκα.
Όπως εξήγησαν, στη Σαντορίνη υπάρχουν ειδικές καιρικές συνθήκες. Βρέχει λίγο και τα φυτά αποκτούν μεγάλα ριζικά συστήματα. Αυτό το φαινόμενο προσδίδει στους καρπούς τους ξεχωριστή γεύση. Τα φυτά προσαρμόζονται στα δεδομένα και γι' αυτό έχουν σκληρή φλούδα, αλλά νόστιμους καρπούς και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.
"Μέσα από τον τουρισμό θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε και τα προϊόντα μας. Ήδη, υπάρχει πλάνο ενημέρωσης από τις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία, τα οινοποιεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ειδικά φέτος που είναι έτος γαστρονομίας”, ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας, κ. Ζώρζος, ενώ ο καθηγητής Γεωλογίας, Μιχάλης Φυτίκας αναφερόμενος στο ηφαίστειο της Σαντορίνης επισήμανε ότι με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στη Σαντορίνη, στη Νίσυρο και στα Μέθανα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ένωση ηφαιστειακών περιοχών και να προβληθούν τα πανέμορφα γεωλογικά τοπία, που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα των αιώνων από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Εξάλλου, η τακτική ερευνήτρια, Αικατερίνη Τράκα, αναφερόμενη στα προϊόντα της Σαντορίνης (ντοματάκι, κρόκος, κάπαρη, άσπρη μελιτζάνα), τόνισε ότι όσοι ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή οφείλουν να έχουν τεχνογνωσία από τη στιγμή της σποράς μέχρι και την παραγωγή του καρπού.

Πηγή: www.kerdos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Πέμπτη 11 Απριλίου 2013