Από το Blogger.








.

70.000 παράνομα καταλύματα και βίλες στην Ελλάδα



Συναγερμό έχει σημάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για τα περίπου 70.000 παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα και βίλες και έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα το φαινόμενο των καταλυμάτων, που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας, λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια εξοχικές κατοικίες. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να συμβεί αν το 10% - 15% των ιδιοκτητών, δελεασθούν από το κίνητρο αυτής της οικονομικής ελευθεριότητας και ατιμωρησίας και αποφασίσουν να τις ενοικιάζουν παράνομα! Αυτόματα θα δημιουργηθεί ένα παράλληλο καταλυματικό δυναμικό, ισοδύναμο με το νόμιμο, που βέβαια δεν θα παράγει ούτε απασχόληση, ούτε έσοδα για την κοινωνία και θα λειτουργεί σε ένα προνομιακό ανταγωνιστικό περιβάλλον απέναντι στα νόμιμα.
Τα καταλύματα ενοικιάζονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς τα εισοδήματα να δηλώνονται, να εκδίδονται παραστατικά και να πληρώνονται οι σχετικοί φόροι. Σύμφωνα με υπολογισμούς με βάση τον προβλεπόμενο ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6.700 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις 90.000 ευρώ.
Οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9.670 με 771.271 κλίνες. Ως εκ τούτου τα «διαφυγόντα» έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται μεταξύ 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του ΞΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων αποτελεί μια παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αντικοινωνική. Είναι μια δραστηριότητα που με βάση την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία είναι έκνομη, οι δε ιδιώτες που συμμετέχουν ενοικιάζοντας τα σπίτια τους είναι αστικά και φορολογικά παράνομοι. Η παράνομη ενοικίαση κατοικιών είναι μια δραστηριότητα που ανταγωνίζεται, αθέμιτα, τα νομικά λειτουργούντα ξενοδοχεία και καταλύματα, τα οποία πληρώνουν φόρους, απασχολούν προσωπικό, τηρούν προϋποθέσεις υγιεινής για τους πελάτες, πυρασφάλεια κ.λπ.». 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 20 Μαΐου 2013