Από το Blogger.








.

Δεκατρείς τελικά οι «μνηστήρες» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης



Δεκατρείς από τους δεκαπέντε αρχικά ενδιαφερόμενους επενδυτές περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης (φωτογραφία).
Η διαδικασία πώλησης εισέρχεται στη δεύτερή της φάση, όπως ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που ύστερα από μελέτη των φακέλων των 15 υποψηφίων, «έκοψαν» δύο από την επόμενη φάση, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες. 

1. The Baupost Group LLC (ΗΠΑ): Γνωστή αμερικανική εταιρεία διαχείρισης hedge funds που κατέχει το 5,2% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ. Ο όμιλος Baupost έχει χαρτοφυλάκιο σήμερα ύψους 30 δισ. δολαρίων και επικεφαλής του είναι ο Σεθ Κλάρμαν. Ίδρυσε την Baupost Group το 1982 με αρχικό κεφάλαιο 30 εκατ. δολαρίων.

2. Intercontinental International Real Estate (ΗΠΑ): Η θυγατρική σε επενδύσεις ακινήτων του ομώνυμου ξενοδοχειακού κολοσσού διακρίνει ευκαιρίες στην ελληνική αγορά real estate, την οποία γνωρίζει πολύ καλά μέσω της μητρικής της η οποία έχει δεκαετίες παρουσία στη χώρα μας (Athenaeum InterContinental Hotel). Με έδρα τη Βοστόνη διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία κάθε τύπου, συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων.

3. Colony Capital Acquisitions LLC (ΗΠΑ): Το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο ιδρύθηκε το 1991, έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται σε 11 χώρες και σύμφωνα με στοιχεία του 2010 διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων. Επενδύει μεταξύ άλλων στο real estate και τα τελευταία χρόνια αναζητά όλο και περισσότερο ευκαιρίες σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αγοράζοντας προβληματικές εταιρείες.

4. D-Marine Investments Holding B.V (Τουρκία): Η θυγατρική του πανίσχυρου τουρκικού ομίλου Dogus που ανήκει στο Φερίτ Σαχένκ, έχει ήδη επενδύσει στη μαρίνα του Φλοίσβου στην Αθήνα, με την εξαγορά ποσοστού 50% της Lamda Development. Θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και άλλες μαρίνες. Οι δραστηριότητες του Σαχένκ επεκτείνονται από τον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και το ποδόσφαιρο μέχρι τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, τις κατασκευές και τα γκουρμέ εστιατόρια.

5. AGC Equity Partners (αραβικά συμφέροντα): Επενδυτική εταιρεία αραβικών συμφερόντων με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή, με τοποθετήσεις στην ενέργεια, το real estate, κ.ά.

6. Fosun International Limited (Κίνα): Φιγουράρει στο νούμερο 81 της λίστας των 500 μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών. Ο ισχυρός άνδρας της Fosun, Guo Guangchang έχει προσωπική περιουσία που φτάνει τα 2,7 δισ. δολάρια. Από το 1992 οπότε και ιδρύθηκε έως σήμερα, η Fosun έχει εξελιχθεί σε ένα γιγαντιαίο επενδυτικό όμιλο με συμμετοχές σε έξι βασικούς κλάδους: φαρμακευτικό, αξιοποίηση ακίνητης περιούσιας, χαλυβουργία - μεταλλουργία, λιανικό εμπόριο, ΜΜΕ και τουρισμό. Μόνο στον κλάδο της λιανικής ελέγχει περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ, 3.000 φαρμακεία και 1.000 καταστήματα κοσμημάτων.

7. Strategic Initiatives Capital Partners Ltd (Ρωσία): Ρωσικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία με γραφεία όπως γράφει η ιστοσελίδα της σε Μόσχα, Ελσίνκι, Χονγκ Κόνγκ, Παρίσι, Άμπου Ντάμπι, κ.ά. Επενδύει σε μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, ενώ έχει μεταξύ άλλων εμπειρία στον αγροτικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις οικονομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και το λιανεμπόριο. Στην Ελλάδα, απέκτησε το 2012 τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έναντι 21 εκατ. ευρώ.

8. Plepi Holdings Ltd: Εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του 2011 και πιθανόν να είναι ρωσικών συμφερόντων. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

9. Dolphin Capital Investors Ltd (Ελλάδα): Είναι το επενδυτικό σχήμα του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, που ιδρύθηκε το 2005. Η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών θερέτρων κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 14 μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Κροατία. Ειδικά στη χώρα μας αναπτύσσει σχέδια στο Πόρτο Χέλι, τη Σητεία, τη Τζιά, κ.ά.

10. Lamda Έργα Ανάπτυξης Α.Ε. (Lamda Development - όμιλος Λάτση): Συμμετέχει στους διαγωνισμούς για το πρώην  αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα Αφάντου στη Ρόδο και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), τέσσερα οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία και έξι συγκροτήματα γραφείων.

11. J&P ΑΒΑΞ: Ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται σε έργα οικοδομικά, υποδομής, ενεργειακά. Έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του The Mall Athens, του Golden Hall και του Metropolitan Expo.

12. Γιώργιος Προκοπίου (εφοπλιστής): Θεωρείται ένας από τους δέκα μεγαλύτερους εφοπλιστές της Ελλάδας και το real estate αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η αδυναμία του για τα νότια προάστια της Αθήνας είναι γνωστή, καθώς η έδρα των επιχειρήσεών του βρίσκεται στη Γλυφάδα, ενώ μια σειρά από εκτάσεις και ακίνητα παρακείμενα στην παραλιακή ζώνη (όπως μια έκταση κοντά στο Grand Resort Lagonissi) φέρονται να ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Ο στόλος του αριθμεί πάνω από 40 πλοία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας από τους 13 συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχει ζητήσει να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του...

Πηγή: www.tanea.gr
Φωτογραφία: www.arionresortathens.com

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τετάρτη 8 Μαΐου 2013