Από το Blogger.








.

Μεγάλο παζάρι για τις μαρίνες




Εκατό νέες θέσεις εργασίας για κάθε εκατό νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε μαρίνες, όπως έγινε στη Βαρκελώνη, θα επιδιώξει η χώρα να εξασφαλίσει στα πλαίσια των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των 46 τουριστικών λιμένων (μαρίνες), που ανήκουν στο Δημόσιο και έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 
Στη Βαρκελώνη για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Τουριστικών Λιμένων, κάθε τουρίστας που ξοδεύει 100 ευρώ σε μία μαρίνα, ξοδεύει επιπλέον 450 ευρώ στην τοπική οικονομία.  
Επιχειρείται έτσι λοιπόν να αλλάξει αυτή η κατάσταση κάτι που εάν γίνει επιτυχώς και με βάση τον αριθμό των αναξιοποίητων ελληνικών μαρίνων και το παράδειγμα της Βαρκελώνης, τότε μπορεί να δούμε τη δημιουργία τουλάχιστον 13.000 επιπλέον θέσεων απασχόλησης γύρω από το yachting. 
Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του τουριστικού λιμένα του Αλίμου, μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, του Πόρου και της Νέας Επιδαύρου που είναι σε εξέλιξη είναι η πρώτη από τις έξι διαγωνιστικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν φέτος. Έπονται άμεσα πέντε διαγωνισμοί για την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου και του Αργοστολίου. Η αξιοποίησή τους γίνεται με βάση το σχέδιο «Νηρηίδες» που προβλέπει συνολικά την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση 46 τουριστικών λιμένων με καταληκτικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2015. Οι «Νηρηίδες» βασίζονται καταρχήν στην ομαδοποιημένη αξιοποίηση (Clusters) -που αποτελούνται από μία βασική μαρίνα που λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό δορυφορικών λιμένων- αλλά και στη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων λιμένων, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση κάποιων σε μαρίνες για mega yachts, όπως θα γίνει σε Λαύριο, Μύκονο και Αργοστόλι.

Πηγή: www.capital.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 16 Μαΐου 2013