Από το Blogger.








.

Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό



Στροφή στον ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους.
Με το νέο ειδικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρεί το υφιστάμενο που ισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθορίζονται οι όροι για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων, 4 - 5 αστέρων, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα καταλύματα όσο και τα υφιστάμενα. Στους στόχους του Ειδικού Χωροταξικού περιλαμβάνεται και μετατροπή διατηρητέων κτηρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες. 
Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νέου τουριστικού μοντέλου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, λένε στο ΥΠΕΚΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, μένουν εκτός τουριστικής αξιοποίησης οι βραχονησίδες, τα ακατοίκητα νησιά με έκταση έως 300 στρέμματα, τα εθνικά πάρκα και οι πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών Natura, οι προστατευόμενοι από το σύνταγμα χώροι - δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και παραλία, αρχαιολογικοί, ιστορικοί, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, ρέματα. Ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό και ύστερα από ειδικές μελέτες, θα επιτραπεί η δόμηση στις περιφερειακές ζώνες Natura και στις ορεινές περιοχές.
Παράλληλα, επιχειρείται ο περιορισμός των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και η συγκέντρωσή τους σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης - ΠΕΡΠΟ) και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα όπου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα. Σημειώνεται πως οι οργανωμένοι υποδοχείς και τα σύνθετα καταλύματα προτείνεται να κατασκευαστούν μόνο σε νησιά σημαντικής έκτασης, άνω των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Χίος, Λέσβος.
Με το Ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού δημιουργούνται τρεις μεγάλες κατηγορίες εθνικού χώρου, ως εξής:

Ανάλογα με την ένταση και το είδος της τουριστικής ανάπτυξης:

Αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές
Ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού
Μητροπολιτικές περιοχές

Περιοχές με βάση το κριτήριο των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών:

Νησιά με τρεις υποομάδες: α) Αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά β) σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης γ) βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά
Παράκτιος χώρος
Ορεινές περιοχές
Πεδινές και ημιορεινές περιοχές
Περιοχές με βάση το κριτήριο της ευαισθησίας των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων
Περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000)
Προστατευόμενοι και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί
Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και ιστορικοί τόποι
Περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τετάρτη 8 Μαΐου 2013