Από το Blogger.








.

Γεφύρι της... Ρόδου έχει γίνει η έκταση στα Αφάντου



Ένα ακόμη επεισόδιο στην 35ετή προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου στα Αφάντου της Ρόδου αποτελεί η απόφαση που έλαβε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2012.
Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του ακινήτου στα Αφάντου έληγε προχθές, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αρκετοί από τους έξι συμμετέχοντες είχαν διαμηνύσει στο Ταμείο ότι δεν θα καταθέσουν προσφορές, θεωρώντας μη ελκυστικούς τους όρους.
Μπροστά στο φόβο να ναυαγήσει ο διαγωνισμός το Ταμείο αναγκάστηκε να τον ακυρώσει και να τον προκηρύξει ξανά, αλλάζοντας το μείγμα των χρήσεων και συγκεκριμένα αυξάνοντας το ποσοστό κάλυψής τους από ξενοδοχεία εις βάρος των παραθεριστικών κατοικιών που προέβλεπε το αρχικό χωροταξικό σχέδιο. Το είχαν ζητήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από τους επενδυτές που ασχολούνται κυρίως με τον ξενοδοχειακό τουρισμό, θεωρώντας ότι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξενοδοχείων ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους. Έτσι, αντί οι κατοικίες να καλύψουν ποσοστό έως και 75% της οικοδομήσιμης έκτασης (εκτός του γκολφ) και τα ξενοδοχεία το υπόλοιπο 25%, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τα ξενοδοχεία θα καλύψουν μεγαλύτερο από το αρχικό ποσοστό.
Ο νέος διαγωνισμός θα είναι σύντομης διάρκειας, μίας φάσης, δηλαδή υποβολή μόνο δεσμευτικών προσφορών χωρίς να προηγηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος.   
Το γήπεδο γκολφ δημιουργήθηκε το 1973 από το διάσημο σχεδιαστή παρόμοιων εγκαταστάσεων Ντόναλντ Χεραντάιν. Η κατασκευή του γηπέδου γκολφ (18 οπών) ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1973, ενώ το 1978 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), υπέγραψε σύμβαση εκμίσθωσης του χώρου με επενδυτή. Το 1982 η τότε κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση, ενώ το 1988 η πρόταση μεγάλων ξενοδόχων της Ρόδου για την αξιοποίηση της έκτασης ναυάγησε, κάτω από την πίεση άλλων φορέων του νησιού που υποστήριζαν ότι αν αυτό γίνει, τότε... θα ανατραπεί η τουριστική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Η αναζήτηση επενδυτή συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του 1990, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα... 

Πηγή: www.tanea.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Παρασκευή 24 Μαΐου 2013