Από το Blogger.








.

Σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό


Το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε βραχονησίδες και σε ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων ή σε ακατοίκητα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό προβλέπει όμως την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε ακατοίκητα νησιά που δεν ανήκουν στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Για εκτάσεις 300 - 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για εκτάσεις 2.000 - 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03. 
Ακόμα το χωροταξικό προβλέπει τη δημιουργία γηπέδων golf σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κω, Hλεία, Μεσσηνία, Χαλκιδική, Αχαΐα, Αργολίδα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλλονιά, ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή/και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία), με την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή από αφαλάτωση. 
Με το σχέδιο προτείνεται να περιληφθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου:
Eπενδύσεις που αφορούν ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων, επενδύσεις μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, καθώς και επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια και ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων.

Πηγή: www.euro2day.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013