Από το Blogger.








.

Ανάγκη δημιουργίας μεγάλων τουριστικών θερέτρων


Αν τα δύο - τρία μεγάλα τουριστικά θέρετρα (πολυτελή ξενοδοχεία με γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις), όπως το Costa Navarino (φωτογραφία), που διαθέτει η Ελλάδα γίνουν 25 μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εισρεύσουν άνω των 5 δισ. ευρώ στην οικονομία μέσω των επενδύσεων για την ανάπτυξή τους, υποστήριζε προ ημερών ο Μίλτος Καμπουρίδης, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Dolphin Capital Investors (DCI), η οποία είναι μεταξύ άλλων η ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι.
Δυστυχώς όμως τέτοιες επενδύσεις προωθούνται επί χρόνια στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότερες έχουν κολλήσει στο αχανές θεσμικό πλαίσιο (πολεοδομία, χωροταξία, ιδιοκτησίες κ.λπ.). Ακόμα και το περίφημο «τουριστικό fast track» που είχε εξαγγείλει προ μηνών το υπουργείο Τουρισμού έμεινε στα χαρτιά, αφού καμία από τις επενδύσεις που περιλαμβάνονταν στη λίστα προτεραιότητας δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου.
Η πλέον προχωρημένη από πλευράς αδειοδότησης φέρεται η επένδυση της DCI στη Τζια για την κατασκευή συγκροτήματος με ξενοδοχείο 350 κλινών, παραθεριστικές κατοικίες και κέντρο θαλασσοθεραπείας σε έκταση 650 στρεμμάτων.
Στη διαδικασία αδειοδότησης από Ειδική Υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), βρίσκονται και άλλες επενδύσεις της DCI, μία της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, μία στη Μήλο, μία στην Ίο, καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο Atalanti Hills της εταιρείας Λοκρός στο Χλωμό Όρος (Φθιώτιδα).
«Όπως και πολλές άλλες φιλόδοξες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, πολλά από τα εν εξελίξει σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά», επισημαίνουν επιχειρηματίες του τουρισμού.

Πηγή: www.euro2day.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013