Από το Blogger.








.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξελίσσονται σε τουριστικό προορισμό των Τούρκων

Ο Μόλυβος είναι μεγάλος παραδοσιακός οικισμός της Μυτιλήνης
Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αργά αλλά σταθερά εξελίσσονται σε τουριστικό προορισμό Τούρκων πολιτών που έρχονται για διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.  
Η αύξηση του τουρισμού από τη γειτονική χώρα οφείλεται: 

1. Από τον Αύγουστο του 2010 γίνονται πλέον δεκτοί και στην Ελλάδα Τούρκοι τουρίστες χωρίς βίζα. Πρόκειται για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, πολίτες δηλαδή με υπαλληλική κυρίως εργασιακή σχέση με το τουρκικό κράτος. 
2. Υπάρχουν πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια μαθητών, φοιτητών και γενικότερα νέων έως 25 ετών. Για ζητήματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού. 
3. Εκτός από τον κλασικό τρόπο έκδοσης βίζας, πλέον βίζα εκδίδεται από τα γνωστά «visa center» σε διάφορες τουρκικές πόλεις. 
4. Τέλος, σημαντική είναι πλέον η δυνατότητα έκδοσης βίζας στα έξι λιμάνια εισόδου Τούρκων τουριστών (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος και Καστελόριζο). 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατροπής σε τουριστικό θέρετρο Τούρκων πολιτών 12 μήνες το χρόνο είναι η Λέσβος. Παραδοσιακά το νησί έχει τουριστική κίνηση από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Οι μήνες Απρίλιος και Οκτώβριος αποτελούσαν και αποτελούν την αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Εντελώς «νεκρή» τουριστικά ήταν η περίοδος Νοεμβρίου - Μαρτίου. Αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Την περίοδο Νοεμβρίου 2011 - Μαρτίου 2012 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο ανήλθαν στα 1.252 άτομα, ενώ από Νοέμβριο 2012 - Μάρτιο 2013 ήρθαν 1.528 επισκέπτες από τη γειτονική χώρα.
Φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο θα ξεπεράσουν τις 30.000 ή και τις 35.000 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. 

Πηγή: www.enet.gr
Φωτογραφία: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013