Από το Blogger.








.

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού


Άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων, όπως:

1. Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα
Εισάγεται η έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων ως χώρου υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας και εντάσσεται στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό.
Συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (ΣΤΚ) και απλοποιούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. Παρέχονται κίνητρα στα ΣΤΚ για φιλοξενία εγκαταστάσεων γκολφ, τουριστικών λιμένων, συνεδριακών κέντρων, αλλά και κέντρων ευεξίας, ιαματικής θεραπείας και θερμαλισμού. Ακόμα δίνεται στα ΣΤΚ η δυνατότητα αναπτύξεων χιονοδρομικών κέντρων, θεματικών πάρκων, κέντρων προπονητικού - αθλητικού τουρισμού, κέντρων καταδυτικού τουρισμού, ενώ θα πρέπει να διατηρούν το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε πλήρη λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

2. Κίνητρα σε γκολφ για επιπλωμένες κατοικίες
Δίνονται κίνητρα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γκολφ, που αποτελούν τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να μη δημιουργούνται χωρίς λόγο ξενοδοχειακές κλίνες, ειδικά σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπου το ζητούμενο είναι ο τουρισμός γκολφ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξασφάλισης περισσότερων τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, ώστε το επενδυτικό σχέδιο να καθίσταται βιώσιμο.

3. Condo - Hotels ως διέξοδος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των πόλεων
Νέα έννοια καταλύματος είναι τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo - hotels), που θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός σχεδίων πόλεων, με δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσής τμημάτων τους σε τρίτους. Δίνεται έτσι μία διέξοδος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αστικών κέντρων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

4. Μετατροπή παλιών ξενοδοχείων σε Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων
Ως νέος τύπος καταλύματος, με τη δυνατότητα μετατροπής και μετασκευής πεπαλαιωμένων και απαξιωμένων τουριστικών μονάδων, εισάγονται οι Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων. Οι ξενώνες θα πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές, φιλοδοξούν να δώσουν ώθηση στα κέντρα πόλεων, όπως το κέντρο της Αθήνας, πού έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

5. Οριοθέτηση και λειτουργική τακτοποίηση χιονοδρομικών κέντρων
Εισάγεται ειδική διοικητική διαδικασία οριοθέτησης των υφισταμένων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα αποτύπωσης των εκτάσεων και αδειοδότησής τους, καθώς μέχρι σήμερα κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν έχει σήμα λειτουργίας.

6. Ανακατανομή ρόλων υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ
Μεταφέρεται η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού, με στόχο να λειτουργήσει ως γραφείο μιας στάσης (one-stop-shop) στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

7. Τροποποίηση δικτύου γραφείων εξωτερικού ΕΟΤ
Δημιουργούνται γραφεία σε σημαντικές αγορές, όπως Τουρκία, Βραζιλία και Σερβία.

8. Τουριστικές επαύλεις και επιπλωμένες κατοικίες
Κατατέθηκε τροπολογία για τις τουριστικές επαύλεις και επιπλωμένες κατοικίες, με στόχο τον εξορθολογισμό και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας τους, καθώς και τον έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς.

9. Ξενοδοχεία σε clusters
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, δίνονται κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (clusters). Η λειτουργική ενοποίηση θα επιτρέπεται τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε μελλοντικά τουριστικά καταλύματα.

10. Τουριστικά λεωφορεία
Για τον  κλάδο των τουριστικών λεωφορείων, αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εκδρομείς σε κοινό προορισμό, αλλά και να μπορούν να πραγματοποιούν το αντίστροφο, δηλαδή την παραλαβή από  αεροδρόμιο ή λιμάνι και την αποβίβαση μερίδας ατόμων ενός γκρουπ σε πάνω από ένα ξενοδοχεία ή και τουριστικά αξιοθέατα.

11. Αλιευτικός τουρισμός
Για τον αλιευτικό τουρισμό γίνονται τροποποιήσεις με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας άσκησης της δραστηριότητας και την οικονομική στήριξη των αλιέων.

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013