Από το Blogger.








.

Πως φτάσαμε τους 17 εκατ. τουρίστες...


Η συζήτηση για το πώς επιτεύχθηκαν τα φετινά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού (17,5 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό, τουριστικές εισπράξεις 11 δισ. ευρώ), έχει, ήδη, ξεκινήσει στις τάξεις των κορυφαίων παραγόντων του χώρου, εν όψει του σχεδιασμού των κινήσεων της επόμενης χρονιάς.
«Πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν το σχεδιάσαμε και δεν το προκαλέσαμε εμείς αυτό το αποτέλεσμα. Προήλθε από την οικονομική και την πολιτική σταθερότητα της χώρας αυτήν την περίοδο, σε μια χρονική  στιγμή όπου υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις σε ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής», αναφέρει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Το ρεκόρ, ωστόσο, φαίνεται πως ήταν θέμα τιμής! Ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί πως «η τιμή έκανε τη διαφορά. Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πιο φθηνή χώρα μετά την Αίγυπτο, σε ολόκληρη τη Λεκάνη της Μεσογείου». Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι έως και 40% φθηνότερος τουριστικός προορισμός από την Τουρκία, ενώ ακόμα και η μέχρι πρόσφατα θεωρούμενη «φθηνή» Μάλτα εκτιμάται πως φέτος κατέγραψε απώλειες από τουρίστες που προτίμησαν την ακόμα φθηνότερη Ελλάδα. 
Όμως η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Κι αυτό γιατί οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν 12,3%, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη μόλις 4,9%. Ενώ, δηλαδή, οι φετινοί φιλοξενούμενοί μας εμφανίζονται να έχουν ξοδέψει περισσότερα από πέρυσι, στην πραγματικότητα μείωσαν αναλογικά τις δαπάνες τους...

Πηγή: www.euro2day.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013