Από το Blogger.








.

Οι ξένοι γνωρίζουν την Ελλάδα μέσα (και) από τη γαστρονομία της


Ένα αμαξάκι περιπλανιέται στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Οι επιβάτες του αποβιβάζονται συχνά - πυκνά και δοκιμάζουν στα παραδοσιακά μαγαζιά του νησιού κερκυραϊκή μπίρα, νούμπουλο και τσιτσιμπίρα. Συνεπαρμένη η ομάδα θα καταλήξει σε εστιατόριο, όπου ύστερα από ένα απαιτητικό μάθημα μαγειρικής, οι φερέλπιδες μάγειρες θα γευτούν ό,τι μαγείρεψαν - κορυφαίες κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ...
Στο Τρίκερι του Παγασητικού οι επισκέπτες μαθαίνουν από τις νοικοκυρές να παρασκευάζουν παραδοσιακή πίτα, που ψήνεται ενόσω κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και βγαίνοντας ανακαλύπτουν ένα πανεράκι με καραβίδες - χορεύτριες, που ακόμα σαλεύουν...
Οι παραπάνω μαγευτικές εικόνες δεν προέρχονται από κάποια κινηματογραφική ταινία γυρισμένη στην πατρίδα μας, αλλά αποτελούν το πρόγραμμα διακοπών πολλών ξένων επισκεπτών, που επιλέγουν να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τη γαστρονομία της. «Ένθερμοι οπαδοί του γαστρονομικού τουρισμού είναι οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, αλλά πολλές κρατήσεις έχουμε και από την Ινδονησία και την Ινδία» αναφέρει o Λευτέρης Ελευθεριάδης, επικεφαλής της εταιρείας Places and Flavors που οργανώνει γαστρονομικά τουρ σε όλη την Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας www.culinaryexperiences.gr. «Με τη διεθνή στροφή στη γαστρονομία διογκώνεται το ενδιαφέρον για το γαστρονομικό τουρισμό»,  συμπληρώνει ο ίδιος. Φυσικά, υπό τον όρο «γαστρονομικός τουρισμός» δεν θα πρέπει να φανταστούμε τη μετάδοση «στείρας» γνώσης στους αλλοδαπούς τουρίστες. «Υπάρχει αλληλεπίδραση, καθώς ταυτόχρονα πραγματοποιούνται από μαθήματα μαγειρικής έως σεμινάρια food photography».
Στο πλαίσιο της εξοικείωσης των επισκεπτών με την ελληνική κουζίνα, εντάσσεται η γνωριμία με την ελληνική φύση και την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων: ελαιολάδου, κρασιού, τυριού.   
«Πολλοί από τους πελάτες μας προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, εκπλήσσονται με όσα τους δείχνουμε, καθώς έως τότε νόμιζαν ότι Ελλάδα είναι μόνον οι παραλίες της Μυκόνου και της Σαντορίνης», σημειώνει ο Αντώνης Ορρος, υπεύθυνος των προγραμμάτων στο www.culinaryadventuresgreece.com, «άλλωστε, η σεζόν για το γαστρονομικό τουρισμό ξεκινά τον Απρίλιο και ενδέχεται να κρατήσει έως το Νοέμβριο... Σε όσους έχουν πίσω τους ένα υπερατλαντικό ταξίδι, προσφέρουμε μια γαστρονομική περιπλάνηση περισσότερων ημερών, που μπορεί να φθάσει και τις δεκατέσσερις μέρες», προσθέτει ο κ. Ορρος.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Παρασκευή 5 Αυγούστου 2013