Από το Blogger.

Άνοδος 6,6% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο


«Όαση» για την εθνική οικονομία είναι τη φετινή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Οι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφωθούν σε περίπου 11 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει μία από τις τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών.
Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού φάνηκε ιδιαίτερα τον Ιούνιο, οπότε, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο συνολικός αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 11,9% φθάνοντας τα 2,2 εκατ. από 1,97 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 2,1% και ο αριθμός των επιβατών με εσωτερικές πτήσεις, οι οποίες, βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν και με ξένους επισκέπτες. Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι ο αριθμός των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου να φθάσει σε ποσοστό 6,6% στα 5,3 εκατ. από 4,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2012.
Η Μύκονος πέτυχε αύξηση 68,1%, η Σαντορίνη 27,5%, η Κεφαλλονιά 22,5%, τα Χανιά 21,8%, η Ζάκυνθος 19,8%, το Ηράκλειο 18,6% και η Κως 18,3%. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, σε ορισμένους προορισμούς ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε παύση πωλήσεων για την υψηλή περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς η πληρότητά τους έφθασε στο 100%. Τα συνολικά μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα αν προστεθούν οι οδικές αφίξεις από τις βαλκανικές αγορές, αλλά και οι αφίξεις με όλα τα μέσα από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. 
Στον αντίποδα, υστέρηση εμφανίζει και τη φετινή σεζόν λόγω της οικονομικής κρίσης ο εσωτερικός τουρισμός. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν πως ο τζίρος που προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό έχει μειωθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών κατά 50% και διαμορφώνεται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ. Αλλά και όσοι κάνουν διακοπές έχουν μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά τους προορισμούς που παραδοσιακά δέχονται εγχώριο τουρισμό.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013